Gospodarstvo i savjetovanje

  • Gospodarstvo i savjetovanje
  • Jedinstveno EU tržište
  • Slobodno kretanja kapitala

Slobodno kretanje roba

Slobodno kretanja roba jedna je od temeljnih sloboda jedinstvenog tržišta, zahvaljujući kojoj će se hrvatski proizvodi naći na europskom tržištu bez prepreka.

slobodno kretanje robaUklanjanjem prepreka u trgovini koje onemogućavaju plasiranje proizvoda na nacionalna tržišta, osigurava se jednak tretman svih proizvoda te visoka razina zaštite potrošača, javnog zdravlja i okoliša. S uklanjanjem prepreka trgovini i otvaranjem nacionalnih tržišta, veći se broj poduzeća može međusobno natjecati. Poduzeća koja prodaju na jedinstvenom tržištu imaju neograničen pristup do više od 500 milijuna potrošača u Europskoj uniji – što im omogućuje bolje uvjete konkurentnosti te se to zauzvrat prevodi u niže cijene i veći izbor za potrošače.

Sloboda kretanja roba osigurava mogućnost da kvalitetni hrvatski proizvodi budu plasirani na europsko tržište, te istovremeno da kvalitetni strani proizvodi budu plasirani na hrvatsko tržište. Certifikati izdani u jednoj zemlji članici priznaju se u svim državama članicama, čime će, na primjer, hrvatski proizvodi imati slobodan pristup europskom tržištu, a hrvatski će proizvođači izbjeći dvostruka testiranja prilikom plasiranja proizvoda na europsko tržište, što utječe i na smanjenje troškova.

slobodno kretanje robaSloboda kretanja roba znači da nema ograničenja na ono što možete kupiti i ponijeti sa sobom s putovanja u neku od država članica EU-a, dok god kupujete proizvode za osobnu upotrebu, a ne za daljnju prodaju, s izuzetkom novih prijevoznih sredstava.

Porezi (PDV i trošarine) su uključene u cijenu koju plaćate i ne trebate plaćati nikakve dodatne poreze. Kod prijevoznih sredstava obračunava se samo PDV i trošarine države u kojoj to prijevozno sredstvo i registrirate.


Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.