O HOK-u

  • O HOK-u
  • Partnerske institucije/organizacije

Partnerske institucije/organizacije

MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE

SMEunited

SMEunited je organizacija koja okuplja nacionalne organizacije obrtnika i malih i srednjih poduzetnika u zemljama članicama EU-a te pridruženih organizacija. Kao organizacija poslodavaca zastupa interese obrtnika i malih i srednjih poduzetnika pri tijelima EU te je uključena i u socijalno pregovaranje. Redovito prikuplja i članicama šalje prijedloge europskih propisa u nastajanju te objedinjuje primjedbe i prijedloge nacionalnih organizacija. Također, na raspolaganju je članicama za pojašnjenja i odgovore na upite iz pojedinih područja. 

Više na: https://www.smeunited.eu/ 

Kontakt: Glavna tajnica HOK-a Violeta Jelić, e-mail: violeta.jelic@hok.hr

HRVATSKO AUSTRIJSKA TRGOVINSKA KOMORA

Hrvatsko-austrijska trgovinska komora sa sjedištem u Grazu osnovana je radi unaprjeđenja gospodarskih odnosa između Austrije i Hrvatske. Zadaća joj je pružati podršku i informacije za traženje partnera i sudjelovanju na sajmovima. 

Više na: https://www.cro-aut-chamber.at/hr/o-nama.html

ICC – MEĐUNARODNA TRGOVAČKA KOMORA

ICC je globalna poslovna organizacija čiji djelokrug rada obuhvaća različite aktivnosti od arbitraže i rješavanja sporova do lobiranja za otvoreno tržište i promicanje prednosti sustava tržišnog gospodarstva, samoregulacije poslovanja, te borbe protiv korupcije. Predstavlja više od 45 milijuna tvrtki u preko 100 zemalja. Glavna misija ICC-ja jest omogućiti uspješno poslovanje svakome, svakog dana i svugdje u svijetu. ICC danas djeluje putem 93 nacionalna odbora, a u Hrvatskoj je Nacionalni odbor osnovan 2003. godine.

Suosnivači ICC-ja Hrvatska su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska odvjetnička komora, Hrvatska udruga banaka i Hrvatska obrtnička komora. Neki od glavnih ciljeva Nacionalnog odbora su promicanje međunarodne trgovine, usluga i investicija te uklanjanje prepreka za međunarodnu trgovinu kao i predstavljanje svih sektora hrvatske poslovne zajednice na međunarodnoj razini. ICC Hrvatska sa 140 predstavnika, istaknutih stručnjaka iz različitih sektora gospodarstva, sudjeluje u radu svih 12 stručnih komisija ICC-ja te na taj način omogućuje oblikovanje stajališta hrvatske poslovne zajednice i promociju tih stajališta na svjetskoj razini, kao i prenošenje svjetskih iskustva na hrvatsku poslovnu zajednicu.

Više na: https://iccwbo.org/

MEDAC - THE MEDITERRANEAN ADVISORY COUNCIL
REGIONALNO SAVJETODAVNO VIJEĆE ZA RIBARSTVO MEDITERANA NA RAZINI EU

Regionalno savjetodavno vijeće za ribarstvo za područje Sredozemlja utemeljeno je 2008. godine sa sjedištem u Rimu. U MEDAC je uključeno osam država članica (Italija, Francuska, Španjolska, Slovenija, Grčka, Cipar i Hrvatska).

Savjetodavno Vijeće za ribarstvo ima 36 članova, a čine ga predstavnici ribara, ribarske industrije i proizvođačke organizacije iz sektora ribarstva.
Na Vijeću se raspravlja o raznim pitanjima iz područja ribarstva, te sukladno načelima i ciljevima zajedničke ribarstvene politike (ZRP), ima utjecaja na donošenje EU odluka.

Hrvatska je članica MEDAC-a od 2013.

Više na: http://en.med-ac.eu/

Kontakt: Filip Mance, e-mail: filip.mance@hok.hr

EBC - (EUROPEAN BUILDERS CONFEDERATION) EUROPSKA UDRUGA GRADITELJA

Europska udruga graditelja je stručno interesna organizacija osnovana 1989. godine kako bi predstavljala, branila i promovirala interese mikro, malih i srednjih poduzeća i obrtnika u graditeljskom sektoru u uskoj suradnji s komorama i drugim nacionalnim organizacijama i strukovnim udruženjima. Članovi EBC-a su nacionalne stručno – poslovne organizacije koje promiču interese mikro, malih i srednjih poduzeća i obrtnika. Trenutačno, EBC predstavlja 15 stalnih članova, interesnih organizacija iz: Belgije, Nizozemske, Italije, Poljske, Slovenije, Španjolske, Rumunjske, Luksemburga, Latvije, Mađarske i od nedavno - Hrvatske. Uz pet pridruženih članica i partnerskih organizacija, Europska udruga graditelja predstavlja čak 2 milijuna obrtnika i malih poduzeća na razini EU, čime obuhvaća veći dio europskog graditeljskog sektora. 

Više na: https://www.ebc-construction.eu/ 

Kontakt: Matija Duić, email: matija.duic@hok.hr, Marko Turković: marko.turkovic@hok.hr

FLORINT - MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA CVJEĆARA

Ovaj savez osnovan je davne 1956. godine u Strasbourgu. Osnivači su bile nacionalne udruge cvjećara  zabrinute za moguće rizike od napredovanja europske integracije, ali istovremeno otvorene za nove mogućnosti za suradnju na opće dobro cvjećara.

Florint učinkovito organizira i politički zastupa nacionalne udruge cvjećara više od 20 europskih zemalja. Organizacija predstavlja relativno mali, ali ipak vrlo značajan dio europske industrije: oko 100.000 europskih cvjećara zajedno stvaraju procijenjeni promet od više od 15 milijardi eura. Više od 350.000 ljudi zarađuje za život baveći se cvjećarstvom, od kojih su 150.000 poslodavci i zapošljavaju druge osobe. 

Više na: https://www.florint.org

Kontakt: Krešimir Tomić, e-mail: kresimir.tomic@hok.hr

OMC HAIRWORLD (ORGANISATION MONDIALE COIFFURE) - SVJETSKA FRIZERSKA ORGANIZACIJA

OMC je osnovana 1946. godine i cilj joj je ujedinjavanje frizera i kozmetičara iz cijeloga svijeta. OMC je najveća i najznačajnija svjetska organizacija koja predstavlja i promovira ljepotu s više od 50 zemalja članica i 2.000.000 članova iz cijelog svijeta. Hrvatska obrtnička komora je član OMC od 2010. godine. Članovi Ceha frizera i kozmetičara HOK-a nastupaju na svim većim natjecanjima u organizaciji OMC-a. Godišnja članarina uključuje i godišnje seminare za suce koji mogu samostalno suditi na svim događanjima u prema propozicijama OMC-a.

Više na: https://omchairworld.com/ 

Kontakt: Krešimir Tomić, e-mail: kresimir.tomic@hok.hr

LIFE - LOW IMPACT FISHERS OF EUROPE
ASOCIJACIJA EUROPSKIH RIBARA S MALIM UTJECAJEM NA OKOLIŠ

Ribari s malim utjecajem na okoliš, najbrojnija su ribarska skupina u Europi, a po broju plovila čine oko 80% europske ribarske flote. Koriste mala ribarska plovila dužine od 4-12 metara i selektivne ribolovne alate s malim utjecajem na okoliš. Koordinacije profesionalnih ribara malim alatima osnovana je 18.01.2013. u Rijeci i djeluje pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, a od 2017. godine član je LIFE-a (Asocijacija europskih ribara s malim utjecajem na okoliš) sa sjedište u Belgiji, Bruxellesu.

Koordinaciji profesionalnih ribara malim alatima članstvo u "LIFE-u", je iznimno važno zbog bolje povezanosti s europskim ribarima malog utjecaja na okoliš i radi izrade zajedničke strategije održivog ribarstva. Za prosperitet europskog ribarstva neophodno da nova Zajednička ribarstvena politika (ZRP) zaustavi neodrživi prekomjerni ribolov i stavi zanatske ribare i ribare malog utjecaja na okoliš u središte budućeg razvoja europskog ribarstva.

Više na: https://lifeplatform.eu/ 

NACIONALNE ORGANIZACIJE

MINISTARSTVA

PARTNERSKE KOMORE


Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.