Gospodarstvo i savjetovanje

  • Gospodarstvo i savjetovanje
  • Jedinstveno EU tržište

Jedinstveno EU tržište

Ulaskom Hrvatske u članstvo Europske unije, Vama, hrvatskim obrtnicima, otvorila su se vrata jedinstvenog tržišta od 500 milijuna potrošača. Mnogi od Vas proširit će svoje poslovanje izvan granica Republike Hrvatske, a neki su već i prisutni na europskom tržištu. Također, suočit ćete se s konkurencijom proizvoda i usluga koji pristižu iz 27 europskih zemalja.

IntroZa većinu od Vas taj proces liberalizacije tržišta bit će izazovan, prvenstveno u smislu prilagodbe na nove uvjete poslovanja koji vladaju na europskom tržištu, kao i u smislu prilagodbe na europske zakone i propise. Iako je Republika Hrvatska u godinama uoči ulaska u EU prilagođavala svoj zakonodavni okvir pravnoj stečevini Europske unije, taj proces još uvijek nije završen. 

Zbog toga smo Vam odlučili pomoći i skupiti što više informacija na jednom mjestu, povezati Vas s institucijama koje su nadležne za europska pitanja u Hrvatskoj i inozemstvu, educirati Vas o temeljnim slobodama koje vladaju na europskom tržištu, a ključne su za hrvatske obrtnike i poduzetnike.

Naglasak smo stavili na dvije od četiri temeljne slobode – slobodu kretanja ljudi i slobodu kretanja kapitala. Tako možete saznati nešto više o uvjetima boravka tijekom zaposlenja u Europskoj uniji, zdravstvenom i mirovinskom osiguranju i osiguranju u slučaju nezaposlenosti, slobodi pružanja usluga, sigurnosti proizvoda i sigurnosti hrane. Riječi će biti i o EU zakonodavstvu, usklađivanju hrvatskih propisa s propisima Europske unije, a kroz linkove na europske institucije povezat ćemo Vas izravno s njima.

Dosadašnja iskustva pokazuju da hrvatski poslodavci traže najviše informacija o uvjetima poslovanja sa susjednim zemljama EU, s kojima je Hrvatska i dosad imala dobru poslovnu suradnju, a to su Austrija, Slovenija, Italija i Njemačka. Svakako će mnoge od vas zanimati mogućnosti financiranja iz EU fondova, dobivanja bespovratnih sredstava, informacije o aktualnim natječajima i druge zanimljive teme. U rubrici najčešćih pitanja i odgovora objavljivat ćemo odgovore na Vaša pitanja, koje će Vam pripremiti stručne službe Hrvatske obrtničke komore.


Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.