Gospodarstvo i savjetovanje

  • Gospodarstvo i savjetovanje
  • Jedinstveno EU tržište
  • Europski gospodarsko socijalni odbor EGSO

Europski gospodarsko socijalni odbor EGSO

egsoDevet hrvatskih članova, među kojima je i Glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić, zauzelo je svoja mjesta u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru EGSO (European Economic and Social Committee EESC), čime se ukupan broj njegovih članova povećao na 353, a hrvatska zastava se pridružila ostalim nacionalnim zastavama 27 zemalja članica koje vijore na vjetru ispred sjedišta ovog savjetodavnog tijela EU-a.

10. i 11. srpnja 2013. novoimenovani članovi sudjelovali su na svojoj prvoj plenarnoj sjednici. Raspravljalo se i glasovalo o više od 20 pitanja, uključujući i neka o vrlo kontroverznim i politički osjetljivim temama, kao što su direktiva o duhanu ili nacrt plana za zaštitu vodnih resursa Europe.

Nekoliko uglednih gostiju, među njima i Vytautas Landsbergis, bivši predsjednik Republike Litve, Tonio Borg, europski povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača i Vincent Reuter, predsjednik Gospodarskog i socijalnog vijeća iz Valonije u Belgiji, posjetilo je EESC kako bi razgovarali s članovima kao predstavnici svih ekonomskih, društvenih i etničkih grupa.

Tijekom plenarne sjednice hrvatski članovi su se također predstavili na konferenciji za tisak te izrazili svoje prioritete i očekivanja za budućnost.

Hrvatski članovi će se susretati s izazovom kad će dobiti zadaću da izvijeste o mišljenju Odbora koje može zatražiti Europska komisija, Vijeće EU, Europski parlament i Predsjedništvo EU, ili ga može samoinicijativno dati sam Odbor. Donošenje mišljenja nije nimalo lagano, budući da ne zahtijeva samo dobro poznavanje teme, već i sposobnost razumijevanja i prihvaćanja raznih važnih pitanja, uključujući kompromis i prilično dobre vještine pregovaranja. Mišljenja koja su jednom odobrena i usvojena prosljeđuju se zakonodavcima EU-a i doprinos su izradi zakona koji se primjenjuje u 28 zemalja članica EU.

Kako biste doznali više o EESC i njegovim članovima posjetite stranicu www.eesc.europa.euPreuzimanja


HOK Obrtnik Plus
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.