Gospodarstvo i savjetovanje

  • Gospodarstvo i savjetovanje
  • Jedinstveno EU tržište
  • Sloboda kretanja radnika

Ostvarivanje prava na isplatu naknade za vrijeme nezaposlenosti

Radi ostvarivanja prava za isplatu naknade za vrijeme nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj (ili u nekoj drugoj državi članici Europske unije) uzima se u obzir vrijeme koje je osoba provela na radu u bilo kojoj državi članici Europske unije uključujući i Republiku Hrvatsku.

NezaposlenostMeđutim, ako osoba ostvaruje pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj te odluči tražiti posao u nekoj drugoj državi članici Europske unije, naknadu može zadržati i dalje ju koristiti najduže još tri mjeseca pod sljedećim uvjetima:

  1. u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje mora biti prijavljena kao nezaposlena osoba najmanje 4 tjedna nakon što je postala nezaposlena
  2. Hrvatskom zavodu za zapošljavanje mora najaviti odlazak i zatražiti izdavanje obrasca U2
  3. naknadu će isplaćivati Hrvatski zavod za zapošljavanje najduže tri mjeseca direktno na bankovni račun osobe i to u iznosu koji je utvrđen u Republici Hrvatskoj
  4. Zavod za zapošljavanje države u kojoj osoba traži posao obavještavat će Hrvatski zavod za zapošljavanje javlja li se osoba redovno istom Zavodu, odnosno ispunjava li sve uvjete o aktivnom traženju posla i raspoloživosti za rad.

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.