Gospodarstvo i savjetovanje

 • Gospodarstvo i savjetovanje
 • Jedinstveno EU tržište
 • Kako poslovati s članicama EU

Uvjeti poslovanja - otvaranje obrta u Njemačkoj

Uvjete i propise, koje moraju ispuniti građani Njemačke prilikom otvaranja obrta, vrijede i za građane zemalja Europske unije.

Njemačka zastavaPristupanjem Hrvatske Europskoj uniji, hrvatski državljani, kao građani Europske unije uživaju slobodu kretanja, što znači da mogu slobodno birati svoj boravak unutar EU te da ne postoje ni zapreke za otvaranje obrta, radnje i slobodnog zanimanja u Njemačkoj.

Prije same registracije obrta, najprije se treba posavjetovati s područnom obrtničkom komorom. Ako želite otvoriti obrt, čije otvaranje uvjetuje položen majstorski ispit, potrebno je u područnoj obrtničkoj komori podnijeti zahtjev za upis u „Obrtničku ulogu“, koju vodi područna obrtnička komora i koja na temelju upisa ispostavlja „Obrtničku karticu“, bez koje se ne može registrirati vezani obrt.

Za otvaranje vezanog obrta, kao uvjet traži se ispit o stručnoj osposobljenosti, završena srednja stručna sprema ili majstorski ispit i druge dozvole koje zahtjeva područna obrtnička komora. Građani ostalih EU država ne moraju imati napravljen njemački majstorski ispit za otvaranje obrta, ali moraju dokazati da imaju usporedive kvalifikacije ili minimalno šest godina radnog samostalnog iskustva u državi u kojoj je živio. Kada osoba ne ispunjava uvjete za obavljanje navedenih vezanih obrta, može i dalje registrirati takav obrt, ako na tim poslovima zaposli radnika koji udovoljava tim uvjetima.

Zahtjev za registraciju obrta podnosi se Gradskom uredu za gospodarstvo. Za registriranje su potrebni sljedeći dokumenti:

 • osobna iskaznica ili putovnica,
 • ako se prijavljuju vezani obrti, potrebno je imati određene dozvole, ispit o stručnoj osposobljenosti, majstorski ispit itd., ovisno o tome što nadležna obrtnička komora zahtijeva,
 • potvrda o mjestu boravka,
 • naknada za prijavu 10€ – 60 € (ovisno opokrajini u kojoj se djelatnost namjerava obavljati).

Nadležni ured za gospodarstvo nakon registriranja obrta automatski obavještava sljedeće institucije: nadležni ured porezne uprave, nadležni strukovni zavod, područnu obrtničku komoru, općinski sud, državni zavod za statistiku, kao i inspektorat rada. Inspektorat rada nadležan je za zaštitu rada i zdravlja zaposlenika i klijenata (npr. provjera peći, usluživanje hrane i pića itd.). Unatoč navedenom, preporuča se da se osobno provjeri kod nadležnog ureda porezna uprave jesu li zaprimili obavijest o registraciji.

Zdravstveno osiguranje u Njemačkoj je obvezno, s tim da se vlasniku obrta ostavlja mogućnost biranja između privatnog zdravstvenog osiguranja ili javnog zdravstvenog osiguranja.

Za većinu samozaposlenih, obvezno je i mirovinsko osiguranje, stoga se obvezno treba unaprijed obratiti njemačkom mirovinskom fondu i provjeriti podliježe li obveznom osiguranju. Ostali, koji ne podliježu obveznom mirovinskom osiguranju, preporuča se temeljita usporedba ponuda privatnih mirovinskih osiguranja koja se nude na tržištu.

Osim navedenih osiguranja preporuča se za samozaposlene i osiguranje od javne odgovornosti, koje se odnosi na potraživanja od strane trećih osoba te ovisno o djelatnosti propisana su i druga obvezna osiguranja. U Njemačkoj postoji 41 zanimanje u obrtništvu za koje je potrebno imati majstorski ispit, kako bi se  u njemu moglo osamostaliti:

 1. zidari i betonski radnici,
 2. graditelji peći i centralnog grijanja,  
 3. stolari,
 4. krovopokrivači,
 5. graditelji cesta,
 6. stručnjaci za izolaciju topline, hladnoće i zvuka,
 7. graditelji bunara,
 8. klesari i kipari,
 9. štukateri,
 10. soboslikari i ličioci,
 11. graditelji skela,
 12. dimnjačari,
 13. metalurški zanati,
 14. proizvođači medicinskih instrumenata, 
 15. proizvođači karoserije i vozila,
 16. zanati precizne mehanike,
 17. mehaničari bicikla,
 18. graditelji rashladnih sustava,
 19. tehničari informatike,
 20. automehaničari,
 21. mehaničari poljoprivredne mehanizacije,
 22. puškari,
 23. limari, vodoinstalateri,
 24. instalateri grijanja, 
 25. elektrotehničari,
 26. proizvođači električnih strojeva,
 27. stolari,
 28. graditelji plovnih vozila,
 29. užari,
 30. pekari,
 31. slastičari,
 32. mesari,
 33. optičari,
 34. mehaničari slušnih proteza,
 35. tehničari ortopedije,
 36. ortopedski postolari,
 37. zubotehničari,
 38. frizeri,
 39. staklari,
 40. staklopuhači i graditelji staklenih aparata,
 41. vulkanizeri i montažeri guma za vozila.

Korisne veze:


Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.