Usluge rješavanja sporova

 • Usluge rješavanja sporova
 • Projekti
 • PROJEKT „SPREMNI ZA PRAVA POTROŠAČA“ ("CONSUMER LAW READY") EDUKACIJA OBRTNIKA I...

PROJEKT „SPREMNI ZA PRAVA POTROŠAČA“ ("CONSUMER LAW READY") - EDUKACIJA OBRTNIKA I DRUGIH MALIH I SREDNJIH PODUZETNIKA IZ PRAVA POTROŠAČA U DIGITALNOM DOBU

Consumer Law Ready

Europska potrošačka organizacija (BEUC) kao voditelj projekta, zajedno s dvije europske krovne organizacije poduzetnika SMEUnited/ex. UEAPME (čiji je član Hrvatska obrtnička komora) i Eurochambers proveo je dvogodišnji projekt koji je obuhvatio svih 28 država članica pod nazivom „Trening za male i srednje poduzetnike iz prava potrošača u digitalno doba“.

Tri navedene institucije predstavljaju mrežu koju čine njihove članice i to: 43 nezavisne organizacije potrošača, 63 nacionalna udruženja malih i srednjih poduzetnika te 45 komora (obrtničkih, trgovačkih i sl.) čiji su stručnjaci na području potrošačkih prava sudjelovali u ovom projektu.

Projekt je financiran iz sredstava Europske unije, a prva faza projekta trajala je dvije godine (2017.-2018.). Njegova značajna prednost je da su kao glavni dionici obuhvaćene potrošačke organizacije i organizacije gospodarstvenika, koje su uobičajeno na „suprotnim stranama“.  Kako bi se na najkvalitetniji način ostvario zajednički cilj, a to je kvalitetna i ujednačena edukacija malih i srednjih poduzetnika, po procjeni Europske komisije, u pet najvažnijih područja potrošačkog prava pripremljeni su sljedeći priručnici i Moduli:

MODUL 1: Marketing i zahtjevi za predugovorno informiranje potrošača

 

MODUL 2: Pravo potrošača na odustanak od ugovora sklopljenih na daljinu i van poslovnih prostorija

 

MODUL 3: Pravo potrošača na garanciju za nedostatke na proizvodu

 

MODUL 4: Nepoštene trgovačke prakse i ugovorne odredbe

 

MODUL 5: Alternativno rješavanje potrošačkih sporova i online rješavanje potrošačkih sporova

 

Kao nacionalni trener za Hrvatsku izabrana je Suzana Kolesar, tajnica Suda časti HOK-a i Centra za mirenje pri HOK-u, dok se navedeni projekt u Hrvatskoj provodio u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca i nacionalnim udrugama potrošača.

Program pomaže obrtnicima i drugim MSP-ovima da izbjegnu:

 • neugodne prigovore i sporove s potrošačima
 • kršenje zakona koje dovodi do sankcija
 • skupe sudske postupke

S druge strane, omogućava da obrtnici i drugi MSP-ovi:

 • unaprijede korisničke usluge, zadrže kupce i povećaju njihovo povjerenje
 • povećaju konkurentnost
 • prošire poslovanje

Prvi nacionalni trening za tzv. lokalne trenere održan je 26. travnja, a drugi 27. travnja 2018. u Zagrebu i za sve su polaznike bili besplatni. 

Treninzi za obrtnike i druge MSP-ove održani su u:

 • Zagrebu:  14.11.2018., Mala dvorana Hrvatske obrtničke komore
 • Dubrovniku:  16.11.2018., Hotel Adria
 • Puli:  19.11.2018., Udruženje obrtnika Pula

Na treninzima za lokalne trenere uspješno je educirano 25 lokalnih trenera među kojima su bili djelatnici  područnih obrtničkih komora Međimurske, Zadarske, Istarske, Sisačko-moslavačke i Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske gospodarske komore (Županijske komore Varaždin i Osijek), Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača „POTROŠAČ“ i Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske. Također, dok je na na treninzima za poduzetnike  je uspješno educirano  30 obrtnika  i dva trgovačka društva. 

Polaznici su uz novostečena znanja imali priliku razmijeniti i svoja bogata praktična iskustva, a u svojim evaluacijama ocijenili su trening interesantnim i kvalitetnim. Zbog iznimne opsežnosti modula i ograničenog vremena koje obrtnici i drugi MSP-ovi uobičajeno mogu odvojiti za svoju edukaciju, intenzivno se raspravljalo i o najboljem načinu organiziranja treninga za njih. Isto tako, izrazili su veliko zadovoljstvo održanim treningom, interaktivnim i  zabavnim načinom prenošenja znanja,  naglašavajući da osnaženost glede prava potrošača posebno uklanja nesigurnost internetskog poslovanja te su zainteresirani za daljnju edukaciju. Nakon ove osnovne edukacije koja je bila korisna i, prema njihovim riječima, iznimno dinamična , spremno očekuju nastavak.

Svi polaznici edukacije za lokalne trenere stekli su jedinstveni Europski certifikat lokalnog trenera u programu Consumer Law Ready, čime su postali dijelom velike mreže od preko 500 europskih trenera za savjetovanje i edukaciju malih i srednjih poduzetnika iz prava potrošača širom Europske unije.  Obrtnici i MSP-ovi koji su završili edukaciju, po položenom on line testu dobit će certifikat, kao i pravo na isticanje znaka Consumer Law Ready, prepoznatljivog u  cijeloj  Europskoj uniji, a koji će koristiti za svoju promociju i za suradnju s ostalim europskim MSP-ovima koji su educirani u ovom projektu. 
Detaljnije o projektu možete pogledati na sljedećem linku: https://www.consumerlawready.eu/


HOK Obrtnik Plus
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.