Obrazovanje

  • Obrazovanje
  • Strukovno obrazovanje za programe vezanih obrta
  • Popis zanimanja

Tapetar

tapetar

Tapetar tapecira namještaj na način da posebnim oprugama i različitim materijalima dograđuje, te tkaninom, kožom i sličnim materijalima presvlači namještaj i sjedala u prijevoznim sredstvima.

Tapetar tapecira namještaj kao što su stolci, naslonjači i trosjedi. Također tapecira sjedala u automobilima, autobusima, željezničkim vagonima i zrakoplovima. Ukrašava prostore posebnim tkaninama, sagovima i postavlja zavjese raznih oblika i namjena. Posao se može odvijati u obrtničkoj radionici, ali i u industrijskom pogonu. U industrijskom pogonu posao je često serijski, specijaliziran samo za neku fazu posla.

Tapetar prima narudžbe i upoznaje se s potrebnom dokumentacijom. Prema potrebi izrađuje nacrte i skice, priprema popis, te naručuje materijal i robu s kojom će raditi, te izrađuje okvirnu kalkulaciju troškova i vremena izrade. Potom priprema tekstil, prirodnu i umjetnu kožu, gumu, punila, opružnu i običnu žicu, opruge, PVC i ostale materijale, označava i ucrtava izmjerene veličine, kroji i izrezuje tapetarske (tekstil, prirodna i umjetna koža) i druge materijale (punila, podložne materijale, folije, papir).

Tapetar šiva i oblikuje strunjače i jastuke, presvlake, naslone, sjedalice, fotelje, dekorativne i druge proizvode, napinje opruge, ugrađuje okove, lijepi i pričvršćuje tekstil i druge materijale, zabija gumbe i druge ukrasne i dekorativne dodatke, ulijeva ili ubrizgava tapetarska punila.

Također, upravlja strojem za napinjanje i pričvršćivanje materijala. Na kraju, pakira izrađen ili popravljen namještaj i druge proizvode, oprema ih potrebnom dokumentacijom, prenosi ih, transportira i skladišti.

Uz sve opisano, tapetar također, posprema i čisti strojeve i uređaje, alate, tapetarske i druge materijale, zamjenjuje filtre, sita i vreće, pušta u pogon i nadzire rad ventilacijskih i usisnih naprava, te evidentira korištenje materijala.

Tapetar se može zaposliti u manjoj obrtničkoj radionici, ili u industrijskom pogonu.

Dodatne informacije:

e-Usmjeravanje:
https://e-usmjeravanje.hzz.hr/tapetar

Jedinstveni nastavni plan i okvirni obrazovni program za zanimanje tapetar (NN 112/04):
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_08_112_2167.html

Razina prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: 4.1

Mogućnost napredovanja: polaganje majstorskog ispita za majstora tapetara (prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: razina 5)

Više o majstorskom ispitu:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1997_11_125_1823.html

Standard zanimanja za zanimanje tapetar / tapetarka:
https://hko.srce.hr/registar/standard-zanimanja/detalji/63


Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.