Obrazovanje

  • Obrazovanje
  • Strukovno obrazovanje za programe vezanih obrta
  • Popis zanimanja

Pekar

pekar
Izvor fotografije: WorldSkills Croatia 2022. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

Pekar proizvodi kruh i peciva od brašna različitih žitarica (pšenica, raž, kukuruz, itd.) i ostalih sastojaka kao što su sol, voda, kvasac, i sl. Da bi ispekao kruh ili peciva, pekar najprije treba pripremiti smjesu od navedenih sastojaka pri čemu, uz pomoć pekarskih pomagala kontrolira sastav smjese i količinu svakog pojedinog sastojka. Sljedeći korak je ručno ili strojno miješanje i oblikovanje tijesta, a potom pekar vrši nadzor nad procesom dizanja tijesta prije, ali i za vrijeme pečenja.

Ovisno o vrsti kruha ili peciva, pekar određuje i regulira temperaturu i vrijeme pečenja, a prema potrebi dodaje ili oduzima paru prilikom pečenja. Po završetku pečenja, gotovi pekarski proizvodi se vade iz velikih peći uz pomoć specijalnih pekarskih lopata, slažu se u košare i prevoze do prodajnih mjesta. Hlađenje pekarskih proizvoda može se obavljati umjetno i prirodno te je važno voditi računa o skladištenju gotovih proizvoda i samog brašna, kako se isti ne bi pokvarili.

Dodatne informacije:

e-Usmjeravanje:
https://e-usmjeravanje.hzz.hr/pekar

Jedinstveni nastavni plan i okvirni obrazovni program za zanimanje pekar (NN 112/04):
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_08_112_2163.html

Razina prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: 4.1

Mogućnost napredovanja: polaganje majstorskog ispita za majstora pekara (prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: razina 5)

Više o majstorskom ispitu:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1995_12_102_1711.html


Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.