Pekar
Pekar proizvodi kruh i peciva od brašna različitih žitarica (pšenica, raž, kukuruz, itd.) i ostalih sastojaka kao što su sol, voda, kvasac, i sl. Da bi ispekao kruh ili peciva, pekar najprije treba pripremiti smjesu od navedenih sastojaka pri čemu, uz pomoć pekarskih pomagala kontrolira sastav smjese i količinu svakog pojedinog sastojka. Sljedeći korak je ručno ili strojno miješanje i oblikovanje tijesta, a potom pekar vrši nadzor nad procesom dizanja tijesta prije, ali i za vrijeme pečenja.
Ovisno o vrsti kruha ili peciva, pekar određuje i regulira temperaturu i vrijeme pečenja, a prema potrebi dodaje ili oduzima paru prilikom pečenja. Po završetku pečenja, gotovi pekarski proizvodi se vade iz velikih peći uz pomoć specijalnih pekarskih lopata, slažu se u košare i prevoze do prodajnih mjesta. Hlađenje pekarskih proizvoda može se obavljati umjetno i prirodno te je važno voditi računa o skladištenju gotovih proizvoda i samog brašna, kako se isti ne bi pokvarili.
Dodatne informacije:
e-Usmjeravanje:
https://e-usmjeravanje.hzz.hr/pekar
Jedinstveni nastavni plan i okvirni obrazovni program za zanimanje pekar (NN 112/04):
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_08_112_2163.html
Razina prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: 4.1
Mogućnost napredovanja: polaganje majstorskog ispita za majstora pekara (prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: razina 5)
Više o majstorskom ispitu:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1995_12_102_1711.html