Obrazovanje

  • Obrazovanje
  • Strukovno obrazovanje za programe vezanih obrta
  • Popis zanimanja

Obućar

obućarU manjim obrtima obućari izrađuju obuću po narudžbi kupaca ili za vrlo usko tržište. Pri tome se služe strojevima, ali je još uvijek prisutna i ručna izrada cipela. U obućarskim radnjama vrši se i popravak svih vrsta obuće.

U industrijskoj proizvodnji proizvodi se obuća namijenjena širokom tržištu te se radi na velikom broju različitih strojeva, a ručna izrada cipela gotovo je potpuno nestala.

Pored strojeva, obućari koriste i različite alate kao što su: kalupi za obuću, šila, noževi, igle, vodila. Osim mehanički jednostavnih strojeva i alata, u novije vrijeme sve se više uvode računala koja usmjeravaju i ubrzavaju radni proces.

Obuća se izrađuje od različitih materijala: kože, gume, drva, tekstila i umjetnih materijala. Završni proizvodi obućarskog rada su cipele, sandale, čizme, ortopedske cipele, natikače, zaštitne cipele, sportska obuća itd.

Poslovi koje obućari obavljaju pri izradi obuće su: krojenje, oblikovanje skrojenih dijelova rezanjem, tančanjem i podvijanjem, podstavljanje, šivanje gornjih dijelova obuće, izrezivanje donjih dijelova obuće-potplata, peta i tabanica koje se lijepljenjem i turpijanjem pripremaju za spajanje s gornjim dijelovima obuće. Donji i gornji dijelovi obuće spajaju se u jednu cjelinu strojno, uz pomoć pneumatskih strojeva ili termičkom obradom, ili pak ručno - lijepljenjem i prišivanjem. Postupak izrade obuće završava ručnim ili strojnim brušenjem, zaglađivanjem, mazanjem i poliranjem.

Za osobe koje imaju određene zdravstvene teškoće odnosno deformitete kralježnice i nogu, izrađuju se ortopedska obuća i ortopedski ulošci. Taj posao obavljaju ortopedski obućari. Ortopedska obuća i ulošci se izrađuju na osnovi nalaza i preporuke liječnika ortopeda.

Dodatne informacije:

e-Usmjeravanje:
https://e-usmjeravanje.hzz.hr/obucar

Jedinstveni nastavni plan i okvirni obrazovni program za zanimanje obućar (NN 112/04):
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_08_112_2161.html

Razina prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: 4.1

Mogućnost napredovanja: polaganje majstorskog ispita za majstora obućara (prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: razina 5)

Više o majstorskom ispitu:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1995_12_102_1691.html


Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.