Mljekar
Mljekar se bavi proizvodnjom mlijeka na farmi, preuzimanjem, preradom, pakiranjem, skladištenjem i prodajom mlijeka i mliječnih proizvoda. Zanimanje mljekara obuhvaća različite poslove. U slučajevima obiteljskih gospodarstava, to uključuje i uzgoj stoke za dobivanje mlijeka, mužnju i preradu mlijeka. U velikim mljekarskim sustavima, mljekar preuzima mlijeko, utvrđuje količine i kvalitetu mlijeka, hladi i skladišti sirovo mlijeko, termički ga obrađuje, pakira i iznova skladišti. Bavi se preradom mlijeka te proizvodi homogenizirano, pasterizirano i sterilizirano mlijeko, vrhnje, maslac, fermentirane mliječne proizvode (jogurt, kiselo mlijeko, acidofilno mlijeko, kefir), mlijeko u prahu, sireve, sirutke, kazein i laktozu, mliječne sladolede i druge mliječne proizvode, koje potom pakira i skladišti na odgovarajući način.
U svom radu, mljekari su vođeni unaprijed određenom metodologijom i standardima prerade mliječnih proizvoda te nadziru kvalitetu mlijeka i mliječnih proizvoda. Mljekar uzima i priprema uzorke za fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize mlijeka i mliječnih namirnica. Također vodi evidenciju uzoraka i analiza, evidenciju proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, te dokumentacije koja je vezana uz prodaju u trgovinama. Održava higijenu strojeva, opreme i prostora. Može obaviti i manje popravke strojeva i uređaja.
Tijekom školovanja, mljekar se upoznaje s tehnologijom prerade namirnica, prehrambenim potrebama i zahtjevima korisnika, s primjerenošću pojedinih namirnica za ljudski organizam te s ulogom i značenjem mikroorganizama u prehrambenoj industriji. Upoznaje prehrambene vrijednosti namirnica i važnost mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani. Mljekari moraju poznavati vrstu, čuvanje i pripremu ambalaže koji se koriste u proizvodnji konzumnog mlijeka. Važno za obavljanje zanimanja mljekara je poznavanje higijensko-tehničkih propisa i zahtjeva, načina prerade, čuvanja, pakiranja, ambalažiranja i skladištenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Važna znanja, koja mljekar stječe tijekom školovanja, također su znanja o kvaliteti i higijenskoj besprijekornosti namirnica, jer priprema proizvode za ljudsku prehranu, a higijenski neispravna hrana može biti uzrok različitih oboljenja ili trovanja. Mljekar mora znati služiti se strojevima u mljekarskoj industriji te poznavati njihovo održavanje, kao i funkcioniranje pomoćnih strojeva i uređaja. Jednako tako je odgovoran za zaštitu okoliša, ispravno funkcioniranje sredstava za rad i opreme kao i za zaštitu zdravlja.
Mljekari se zapošljavaju u obrtničkim pogonima i industrijskim objektima za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda (mljekarama). Ako polože majstorski ispit pred Hrvatskom obrtničkom komorom mogu otvoriti vlastiti obrt.
Dodatne informacije:
e-Usmjeravanje:
https://e-usmjeravanje.hzz.hr/mljekar
Jedinstveni nastavni plan i okvirni obrazovni program za zanimanje mljekar (NN 112/04):
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_08_112_2160.html
Razina prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: 4.1
Mogućnost napredovanja: polaganje majstorskog ispita za majstora mljekara (prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: razina 5)
Više o majstorskom ispitu:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1995_12_102_1702.html