Kuhar
Kuhar priprema sve vrste toplih i hladnih jela, sastavlja dnevne i tjedne jelovnike te priprema jela po narudžbi.
Posao kuhara uključuje različite aktivnosti: naručivanje i preuzimanje živežnih namirnica, čišćenje, određivanje tehnologije pripremanja hrane, pripremanje namirnica i njihovu toplinsku obradu, podjelu hrane na pojedinačne obroke te garniranje i dekoriranje.
Kuhar priprema ili spravlja hladna i topla jela te kolače, prema dnevnim menijima ili jelovniku. Pri tome, poštuje recepte i količinske normative za upotrebu pojedinih namirnica u obrocima. Kuhari također pripremaju jela po narudžbi, salate, dressinge, tople napitke i jela poznatih svjetskih kuhinja.
Kuhar tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi, te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Nadalje, kuhar bilježi podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih obroka hrane te kontrolira zalihe. Kuhari također brinu o održavanju strojeva i uređaja u kuhinji, kako bi oni bili ispravni i tehnički postojani.
Dodatne informacije:
e-Usmjeravanje:
https://e-usmjeravanje.hzz.hr/kuhar
Jedinstveni nastavni plan i okvirni obrazovni program za zanimanje kuhar (NN 112/04; 6/07):
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_08_112_2155.html
Program izmjena i dopuna jedinstvenoga nastavnog plana i okvirnog obrazovnog programa za zanimanje kuhar ( NN 178/04):
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_12_178_3091.html
Program izmjena i dopuna jedinstvenoga nastavnog plana i okvirnog obrazovnog programa za zanimanje kuhar (NN 6/07):
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2007_01_6_280.html
Razina prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: 4.1
Mogućnost napredovanja: polaganje majstorskog ispita za majstora kuhara (prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: razina 5)
Više o majstorskom ispitu:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1995_12_102_1693.html