Obrazovanje

  • Obrazovanje
  • Strukovno obrazovanje za programe vezanih obrta
  • Popis zanimanja

Instalater grijanja i klimatizacije

instalater-grijanja-i-klimatizacije
Izvor fotografije: WorldSkills Croatia 2022. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

Instalater grijanja i klimatizacije bavi se montiranjem, održavanjem, nadzorom rada i servisiranjem sustava za grijanje i klimatizaciju. Instalateri grijanja i klimatizacije obavljaju poslove postavljanja, kontrole, održavanja i popravljanja toplinskih uređaja, uređaja za klimatizaciju i rashladnih uređaja. Toplinski uređaji služe za zagrijavanje prostora, uređaji za klimatizaciju za regulaciju temperature, vlažnosti i sastava zraka u zatvorenim prostorima, a sistemi hlađenja se koriste za održavanje niskih temperatura, primjerice pri održavanju kvalitete osjetljivih namirnica.

Instalateri grijanja i klimatizacije montiraju centralno, plinsko i električno grijanje te solarne toplinske sustave. Izrađuju jednostavnu tehničku dokumentaciju pomoću računalnih aplikacija (poput AUTOCAD-a i sl.) i u radu slijede tehničku dokumentaciju, nacrte i pripadajuće specifikacije. Prije postavljanja instalacije obavljaju pripremne poslove kao što su rezanje, savijanje i spajanje metalnih i plastičnih cijevi. Izrađuju držače, prirubnice i oslonce, montiraju cjelokupni sustav i ispituju njegov rad. Po potrebi obavljaju i poslove održavanja i popravaka instaliranih sustava.

Instalateri grijanja i klimatizacije montiraju klimatizacijske sustave i sustave hlađenja. Tijekom rada slijede tehničke upute o tome kako instalirati motore, termostate, kompresore i ostale električne i elektronske komponente. Cijeli sustav povezuju s izvorom električne energije. Provjeravaju rad sustava, održavaju ga i popravljaju. Pri radu se koriste raznim alatima (aparati za zavarivanje, rezači metala, bušilice) i mjernim instrumentima (voltmetri, manometri, ampermetri, termometri).

Dodatne informacije:

e-Usmjeravanje:
https://e-usmjeravanje.hzz.hr/instalatergrijanjaiklimatizacije

Jedinstveni nastavni plan i okvirni obrazovni program za zanimanje instalater grijanja i klimatizacije (NN 136/03):
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2003_08_136_2002.html

Program izmjena i dopuna jedinstvenog nastavnog plana i okvirnog obrazovnog programa za zanimanje instalater grijanja i klimatizacije (NN 167/04):
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_11_167_2941.html

Program izmjena i dopuna jedinstvenog nastavnog plana i okvirnog obrazovnog programa za zanimanje instalater grijanja i klimatizacije (NN101/11):
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_09_101_2076.html
 

Razina prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: 4.1

Mogućnost napredovanja: polaganje majstorskog ispita za majstora instalatera grijanja i klimatizacije (prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: razina 5)

Više o majstorskom ispitu:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2006_01_10_251.html

Standard zanimanja za zanimanje instalater / instalaterka grijanja i klimatizacije:
https://hko.srce.hr/registar/standard-zanimanja/detalji/192


Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.