Obrazovanje

  • Obrazovanje
  • Strukovno obrazovanje za programe vezanih obrta
  • Popis zanimanja

Frizer

frizerFrizer pruža usluge oblikovanja i njege kose te uređivanja brade i brkova klijenata. Frizer njeguje i uređuje kosu klijenata kroz sljedeće postupke: pranje, šišanje, bojanje, kovrčanje i oblikovanje. Prije početka tretmana, frizer se s klijentom dogovara o željenoj frizuri.

Prvi korak je pranje kose i vlasišta, šamponiranjem i masažom. Zatim slijedi ispiranje i njega kose zaštitnim regenerativnim preparatima koji odgovaraju vrsti i kvaliteti kose.

Ako klijent želi šišanje, frizer odgovarajućim priborom, a u skladu s željama klijenta skraćuje i oblikuje željenu frizuru.

Prilikom bojenja kose, frizer priprema kemikalije za bojenje. Pripremljenu boju ravnomjerno nanosi na kosu i određuje vrijeme držanja boje na kosi.

Kad kovrčaju kosu, frizeri u skladu sa željama klijenta, biraju vrstu i veličinu uvijača, nanose ondulacijsku kemikaliju i određuju vrijeme koje je potrebno da bi se postigao željeni efekt. Kosa se potom ispire i slijedi njeno oblikovanje. Frizeri izrađuju i perike te umetke za kosu.

Ponekad frizeri muškarcima šišaju ili briju bradu ili brkove.

Frizer mora neprestano pratiti novosti i modne trendove u frizerskoj djelatnosti u zemlji i inozemstvu, te poštivati higijensko-sanitarne i tehničke propise za siguran rad i očuvanje okoliša. Frizeri trebaju biti kreativni, s izraženim smislom za estetiku te nadalje vrlo komunikativni, strpljivi i ljubazni s klijentima.

Frizeri se uglavnom zapošljavaju u frizerskim salonima. Međutim, mogu se zapošljavati i na televiziji, kazalištu ili filmu. Frizeri mogu otvoriti vlastiti frizerski salon nakon polaganja majstorskog ispita.

Dodatne informacije:

e-Usmjeravanje:
https://e-usmjeravanje.hzz.hr/frizer

Jedinstveni nastavni plan i okvirni obrazovni program za zanimanje frizer (NN 136/03):
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2003_08_136_2008.html

Razina prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: 4.1

Mogućnost napredovanja: polaganje majstorskog ispita za majstora frizera (prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: razina 5)

Više o majstorskom ispitu:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1995_12_102_1705.html


Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.