Novosti

  • Novosti
  • Završena promocija strukovnih zanimanja u osnovnim školama u Koprivničko križeva...

Završena promocija strukovnih zanimanja u osnovnim školama u Koprivničko-križevačkoj županiji


lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije je tijekom mjeseca travnja i svibnja provodila promociju obrtničkih zanimanja i upisa u srednje strukovne škole za učenike osmih razreda u 15 osnovnih škola na području Koprivničko-križevačke županije s ciljem popularizacije deficitarnih obrtničkih zanimanja.

Tijekom prezentacije naglašeno je kako upisom u strukovna, posebice deficitarna zanimanja, mladi imaju budućnost i sigurnost na tržištu rada s mogućnošću stjecanja više razine obrazovanja. Učenike smo uputili na koji način se mogu informirati prije odabira željenog zanimanja, istaknuli smo prednosti otvaranja vlastitog obrta i uloge Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije u strukovnom obrazovanju i obrtništvu.

Tijekom promocije obrtničkih zanimanja, 395 učenika smo putem kratkog anonimnog anketnog upitnika upitali jesu li dovoljno informirani o mogućnostima i opisu zanimanja koje žele upisati, koje zanimanje planiraju upisati, što je po njihovom mišljenju važno prije upisa i jesu li o tome razgovarali s roditeljima, razrednikom, stručnom službom u školi ili osobom od povjerenja.

U anketi je sudjelovalo podjedanki broj učenica i učenika osmih razreda. Učenici su uglavnom informirani o načinima upisa željenog zanimanja, opisu zanimanja i provođenju srednjoškolskog obrazovanja. Gotovo svi su se složili da prilikom upisa treba odabrati željeno zanimanje, zanimanje s kojim se kasnije može lakše zaposliti te da je potrebno oduprijeti se pritiscima roditelja za zanimanje za koje učenik nema interes. Od ukupnog broja anketiranih učenika, njih 34,43% učenika planira upisati neko od sljedećih obrtničkih trogodišnjih zanimanja: tehničar za računalstvo, vozač motornog vozila, kozmetičar, CNC operater, vodoinstalater, strojobravar, kuhar, instalater grijanja i klimatizacije, automehaničar, automehatroničar, frizer, soboslikar – ličilac, konobar, elektroničar – mehaničar, monter suhe gradnje, stolar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, zidar, tesar, slastičar, krojač, elektroinstalater, elektromehaničar, prodavač, autolimar, autoelektričar, mesar, monter suhe gradnje. U velikoj većini su učenici razgovarali o odabiru željenog zanimanja s obitelji, prijateljima, stručnom službom u školi, razrednicima, osobama od povjerenja. Prema rezultatu ankete ova promocija deficitarnih obrtničkih zanimanja je učenicima pomogla u odabiru srednjoškolskog obrazovanja.

Promocijom obrtničkih zanimanja želimo približiti obrtništvo učenicima i njihovim roditeljima, informirati ih o prednostima obrazovanja za obrtništvo kako bi smanjili postojeće predrasude o školovanju za obrtnička zanimanja te na taj način povećati odaziv učenika na upis u programe deficitarnih obrtničkih zanimanja.
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.