Novosti

  • Novosti
  • Uručene stipendije učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja na područj...

Uručene stipendije učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja na području Virovitičko-podravske županije


Na prigodnoj svečanosti u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, župan Igor Andrović, uz pročelnicu za obrazovanje i demografiju VPŽ Martinu Bunić, ravnatelje obrtničkih i strukovnih škola i predstavnika županijske Gospodarske i Obrtničke komore, uručio je ugovore za stipendije za 18 budućih majstora deficitarnih zanimanja (instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, automehaničar, kuhar, krojač, stolar i konobar).

„Danas smo potpisali ugovore s 18 novih stipendista koji su upisali srednjoškolska deficitarna zanimanja. To su većinom zanimanja za automehaničara, instalatera grijanja i klimatizacije, stolari, konobari, kuhari, vodoinstalateri. Mi uvijek osluškujemo tržište rada, razgovaramo s poduzetnicima i obrtnicima te stipendiramo ona deficitarna zanimanja za koja postoji potražnja. Vjerujem da će ovi stipendisti završetkom svojeg obrazovanja naći posao u našoj županiji ili otvoriti svoj obrt“, istaknuo je župan Andrović.

Stipendije u iznosu od 67 eura mjesečno isplaćivat će se u periodu od 10 mjeseci za školsku 2023./2024. godinu, a za što Županija na godišnjoj razini izdvaja 31.000,00 EUR. To je nastavak višegodišnje tradicije, a uskoro će ići i drugi krug natječaja s obzirom na to da je prvotni plan bio 26 novih stipendija, a uručeno je njih 18. Samim time, ove školske godine bit će ukupno 37 srednjoškolskih stipendista. Ako se uzme u obzir i visokoškolske stipendiste, sveukupno je to 106 stipendija za koje Županija godišnje izdvaja ukupno 130 tisuća eura.

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac ističe kako ovaj potez povećava i školama, ali i učenicima, nadu u bolje sutra, jer se okreću traženim, deficitarnim zanimanjima. Ove godine IOŠ Slatina upisala je čak 100 učenika za deficitarna zanimanja i upravo su ove stipendije otišle u dobre ruke jer se opravdano pretpostavlja da će oni u budućnosti ostati na području svoje županije. Svi sudionici ove male svečanosti su se složili kako Županija i na ovaj način pokazuje da itekako vodi brigu o učenicima i natalitetnoj politici ovoga kraja.
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.