Novosti

  • Novosti
  • Udruženje obrtnika Rijeka uručilo novčane nagrade najboljim učenicima sedam stru...

Udruženje obrtnika Rijeka uručilo novčane nagrade najboljim učenicima sedam strukovnih škola


lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb

Za najbolje od najboljih - nagrada 1.000,00 kn

Udruženje obrtnika Rijeka, Bakar, Kraljevica, Čavle i Kostrena je 6. svibnja 2022. godine, u svojim prostorijama, dodijelilo novčane nagrade najboljim učenicima sedam strukovnih škola. Samoj dodjeli prethodio je sastanak predsjednika i potpredsjednika Udruženja obrtnika Rijeka, savjetnice za strukovnu izobrazbu pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije, predstavnika Odjela za školstvo pri Gradu Rijeci i PGŽ-a te ravnatelja i profesora škola na temu Novi načini komunikacije i prezentacije te suradnje s odjelima za školstvo pri PGŽ-u i Gradu Rijeci te osnovnim i srednjim školama s ciljem poboljšana upisa učenika/-ca u strukovna zanimanja.

Predsjednik Sertić je u uvodnom dijelu izrazio žaljenje što je pandemija zaustavila mnoge aktivnosti, pa tako i nagrađivanje učenika strukovnih škola s kojim je Udruženje započelo 2019. godine. Posebno je naglasio ulogu koju obrtništvo ima u cijelom gospodarstvu te istaknuo kako je obrtničkim zanimanjima potrebna popularizacija i ravnopravan status s ostalim zanimanjima. Činjenica da su rezultati upisa u strukovne, obrtničke škole već dugi niz godina poražavajući i zabrinjavajući, Udruženje obrtnika Rijeka u suradnji s Odjelom za strukovnu izobrazbu pri Obrtničkoj komori Primorsko goranske županije pokušava taj negativan trend ublažiti.

Potpredsjednik riječkog Udruženja Ivica Zbašnik nadovezao se te rekao da je Stručna služba Udruženja obrtnika Rijeka, sve do početka pandemije, u suradnji sa srednjim, strukovnim školama, obilazila osnovne škole i prezentirala upise u obrtničke, strukovne škole s ciljem osvještavanja mladih, ali i njihovih roditelja, o prednostima takvog školovanja. Na prezentacijama se prikazivao film koje je Udruženje snimilo kako bi djeci olakšalo donošenje odluke pri upisu. U spomenutom filmu, pod nazivom Svijet rada, predstavljane su strukovne škole sa svojim programima, a učenici i uspješni obrtnici govorili su o svojim iskustvima u obrtničkom svijetu.

Potpredsjednik Goran Maršanić je istaknuo činjenicu da su prezentacije održavane u 10-ak osnovnih škola, a na istima je svake godine sudjelovalo više od 400 djece i nešto više od 150 roditelja.

Predsjednik Sertić je kazao kako je taj način prezentacije bio prihvatljiv, no kako bismo se prilagodili vremenu u kojem živimo, Hrvatska obrtnička komora ove godine je započela s novim, modernijim pristupom u obliku TikTok izazova jer najbolje će promovirati upis učenici koji govore o svojem iskustvu.

Savjetnica za strukovnu izobrazbu pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije, Tamara Dukić, objašnjava kako se novim, nagradnim natječajem TikTok izazov, koji traje do 11. svibnja 2022. godine, želi promovirati upise u obrtnička zanimanja. Isti je osmišljen na način da sudionici snime video film s prikazom zanimanja vezanog obrta za kojise obrazuju ili zanimanja koje obavljaju i objaviti ga na svom TikTok profilu te navesti hashtagove #majstorsvojestruke #hepopskrba #CroatiaOsiguranje #pevex #metrohr #paket24. Deset videa s najvećim brojem lajkova osvaja bogate nagrade.

Predstavnici srednjih škola i Odjela za školstvo Grada Rijeke i PGŽ-a pohvalili su i podržali ovakav način promocije strukovnih zanimanja.

Nastavničko vijeće svake pojedine škole izabralo je najboljeg učenika/-cu koji se svi redom ističu svojim ocjenama, praktičnim radom te uzornim vladanjem, a povodom tih uspjeha predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka uručio im je novčanu nagradu u iznosu od tisuću kuna. Dobitnici su:

  1. Leon Babić, Elektroindustrijska i obrtnička škola
  2. Mihael Bernazza, Drvodjeljska i strojarska škola Rijeka
  3. Nea Blažević, Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci
  4. Kristijan Margarin, Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja
  5. Ivan Prendivoj, Graditeljska škola za industriju i obrt
  6. Magdalena Prpić, Obrtnička škola Opatija
  7. Lovro Šarić, Ugostiteljska škola Opatija.

Predsjednik Sertić zaključuje: „Sretan sam što smo danas nagradili 7 učenika generacije. Od srca vam čestitam. Odabirom strukovne škole učinili ste dobar izbor jer se radi o vrijednim zanimanjima kao i nekim drugim, popularnijim u društvu. Nakon završene strukovne škole pruža vam se mogućnost upisa u više i visoke škole, a rani ulazak u svijet rada učinit će vas ponosnim i na svaki način neovisnim.“

Lovro Šarić iz Ugostiteljske škole Opatija, koji se obrazuje za zanimanje kuhar, kaže: „Zahvalio bih se Udruženju obrtnika Rijeka na ukazanom povjerenju i nagradi. Još od vrtića sam bio vrlo kreativan s hranom, a ta ljubav se nastavila upisom u srednju školu. Preporučio bih svima da upišu strukovne škole jer će po završetku imati mogućnost brzog zaposlenja, veliko stručno znanje, a samim time dolazi dobra plaća i mogućnost napredovanja u odabranom zanimanju.“

Magdalena Prpić, pedikerka, Obrtnička škola Opatija: „Kada sam saznala da sam odabrana za učenicu koja najbolje odrađuje stručnu praksu bila sam jako ponosna, ali s druge strane i jako zbunjena jer nisam to očekivala. Ponosna sam na sebe, ali i na svoju mentoricu, gđu Ivanu Medved, jer mi nesebično prenosi svoja znanja, usmjerava me na pravi put. Obrtnička škola Opatija je jako dobra jer osposobljava stručnjake za kozmetičare, pedikere, frizere, prati trendove i potiče učenike da se razvijaju. Zahvalna sam svima koji su u meni prepoznali potencijal, to mi je poticaj da budem još bolja u onome što radim. Još jednom se zahvaljujem svojoj mentorici gđi. Ivani Medved i ravnateljici gđi. Loredani Grdinić.“

Ivan Prendivoj školuje se u Graditeljskoj školi za zanimanje vrtlar i kaže: „Ponosan sam i zahvalan što sam proglašen za učenika generacije moje škole. Zahvalan sam i Udruženju obrtnika Rijeka za velikodušnu nagradu koju nam je udijelila. Nagradu ću iskoristiti za daljnje školovanje koje mu se radujem.“

Svi sudionici izrazili su zadovoljstvo održavanjem sastanka jer isti doprinosi boljem razumijevanju i rješavanju problema.

Okruglom stolu, osim predsjednika i potpredsjednika Udruženja prisustvovali su i:

- savjetnica za programe odgoja i obrazovanja, gđa Tatjana Šubat

savjetnica za školstvo u Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke, gđa Marina Peranić-Ševeljević

- savjetnica za strukovnu izobrazbu pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije, gđa Tamara Dukić

- ravnateljica Trgovačko i tekstilne škole , gđa Antonija Bukša

- ravnateljica Obrtničke škole Opatija, gđa Loredana Grdinić i profesorica gđa Ivana Medved

profesorica Ugostiteljske škole Opatija, gđa Lea Barbarić

- ravnatelj Graditeljske škole za industriju i obrt, g. Damir Milišić

profesor Elektroindustrijske i obrtničke škole, g. Dino Delač

- profesor Drvodjeljske i strojarske škole, Goran Draščić
HOK Obrtnik Plus
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.