Novosti

  • Novosti
  • Strukovno obrazovanje u šibenskim školama. Postanite #majstorsvojestruke: S ovim...

Strukovno obrazovanje u šibenskim školama. Postanite #majstorsvojestruke: S ovim zanimanjima će djeca najlakše pronaći posao nakon srednje škole!


Školska godina je pri kraju, a pred osmašima je odluka koju školu upisati. Strukovna zanimanja veoma su dobar izbor, jer su jako tražena pa nakon škole nema brige oko pronalaženja posla. Kako bi potaknuli učenike da svoje obrazovanje nastave kroz ova zanimanja, Hrvatska obrtnička komora pokrenula je TikTok nagradni natječaj #majstorsvojestruke, a koja su to zanimanja dostupna u šibenskoj Srednjoj strukovnoj i Industrijsko-obrtničkoj školi i koliko su tražena otkrili su nam ravnatelji Dražen Sekso i Zoran Živković. Uz njih, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije osvrnuo se na važnost strukovnog obrazovanja i njegovanja obrtništva.

Automehaničar, stolar, vodoinstalater, obrtnička su zanimanja koja su danas vrlo tražena, a osim toga omogućuju i dobru te sigurnu zaradu jer je na tržištu velika potražnja za kvalitetnim majstorima. Unatoč tim činjenicama mladi se teško odlučuju na upis u strukovne škole. Upravo kako bi potaknuli učenike da svoje obrazovanje nastave kroz strukovna zanimanja Hrvatska obrtnička komora pokrenula je TikTok nagradni natječaj #majstorsvojestruke.

- Kroz videozapis prikažite zanimanja vezanog obrta za koje se obrazujete ili zanimanja koje obavljate te ga objavite na svom TikTok profilu. Tako ćete dobiti priliku pokazati vještine koje ste usavršili te učenicima završnih razreda osnovnih škola približiti svoje zanimanje i pokazati kako se ideja pretvara u proizvod. Nagradni natječaj počinje 12. travnja i traje do 11. svibnja 2022. Za video uratke s najvećim brojem lajkova osigurane su vrijedne nagrade.  Pri objavi je potrebno navesti sljedeće hashtagove: #majstorsvojestruke #hepopskrba  #CroatiaOsiguranje  #pevex  #metrohr  #paket24 – poručili su iz Hrvatske obrtničke komore ovom zanimljivom akcijom kojoj je cilj popularizirati obrtnička zanimanja.

U šibenskoj Srednjoj strukovnoj školi i Industrijsko-obrtničkoj školi u ponudi su atraktivna obrtna zanimanja, a neka od njih su i po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) koji podrazumijeva podjednako praktične i teorijske nastave, što omogućava da su po završetku školovanja učenici potpuno spremni za tržište rada.

- Mi imamo dugogodišnju suradnju s Obrtničkom komorom i u sustavu smo obrazovanja po JMO, a ove godine po tom modelu imamo zanimanja frizer, stolar i prodavač. Učenici imaju jednak broj nastave i prakse kod mentora te uz ovakav način obrazovanja stječu važne vještine koje ih spremaju direktno za tržište rada. U našoj školi cijenimo obrtna zanimanja i radimo na tome da se održe, no nažalost, zbog sve manjeg interesa, izgubili smo brojna zanimanja poput mesara, krojača, soboslikara, a zadnje zidare upisali smo 1995. godine. Upravo ta zanimanja su na popisu deficitarnih u Hrvatskoj, no za njih ne postoji interes, jer roditelji potiču djecu na upis u četverogodišnje škole ili gimnazije. Pozitivna stvar je što recimo roditelji koji imaju obrte šalju djecu u školu da nastave djelatnost i nauče zanat, tako da se mi trudimo i cijenimo ova zanimanja te se nadamo da će se povećati interes za njih – kaže Dražen Sekso, ravnatelj Srednje strukovne škola Šibenik.

U Industrijsko-obrtničkoj školi zadovoljni su, jer interes učenika raste pa su tako tražena zanimanja za koje vlada veliki interes na tržištu rada.

- U našoj školi imamo devet zanimanja, jedno četverogodišnje i osam trogodišnjih. Riječ je o atraktivnim zanimanjima koja su tražena na tržištu rada poput automehatroničara, autolimara, elektroinstalatera, brodomehaničara te instalatera grijanja i klimatizacije. Ovih radnika fali i jako brzo pronađu posao, čak i odmah nakon školovanja. Interes učenika se dosta popravio, sad imamo 285 učenika, dok smo ih 2015. imali 245, tako da se čini da roditelji i učenici prepoznaju potencijal ovih zanimanja. Učenike spremamo direktno za tržište rada, jer su tri dana u školi, a dva dana imaju praksu tako da ih se većina zaposli kod tih poslodavaca odmah po završetku srednje škole – ističe Zoran Živković, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Šibenik.

Predsjednik županijske Obrtničke komore Joso Smolić smatra da je rješenje za veliki nedostatak radne snage na tržištu rada jačanje obrazovanja i obrtničke struke te ističe da je potrebno uskladiti upisne kvote u škole s potrebama na tržištu rada.

- Svaki građanin ima potrebu za meštrom, keramičarom, postolarom, a nažalost sva su strukovna zanimanja na margini. Mi u Obrtničkoj komori Šibensko-kninske županije ulažemo velike napore da potaknemo sve dionike, od poduzetnika, osnivača škola i samih škola, da se usklade upisne kvote i potrebe tržišta. Roditelji moraju shvatiti da djeca strukovnim obrazovanjem dobivaju vještine koje ih spremaju direktno za tržište rada i vrlo lako nakon srednje škole pronađu posao, jer je riječ o deficitarnim zanimanjima. U Industrijsko-obrtničkoj i Srednjoj strukovnoj školi u Šibeniku postoje programi obrazovanja po JMO koji djecu pripremaju za rad, uz jednak omjer nastave i prakse te tako stječu znanja, navike i vještine za timski rad i funkcioniranje u jednoj firmi. Apeliram na cijeli sustav, od osnivača škola do mojih kolega obrtnika, da se uskladimo i zajedno potaknemo strukovno obrazovanje, jer inače nam neće imati tko raditi – zaključuje za kraj Smolić.

Autor: ŠibenikIN promo
HOK Obrtnik Plus
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.