Novosti

  • Novosti
  • Središnja Istra zajedničkim upravljanjem poduzetničkim inkubatorima želi podupri...

Središnja Istra zajedničkim upravljanjem poduzetničkim inkubatorima želi poduprijeti mlade poduzetnike i obrtnike


lorem ipsum dolor sit thumb

Okupljanjem mladih poduzetnika, čelnih ljudi s područja središnje Istre, predstavnika potpornih poduzetničkih institucija te mladih zainteresiranih za pokretanje obrta ili poduzeća, započeo je projekt "Participativno upravljanje poduzetničkom infrastrukturom: mladi poduzetnici u dijalogu s donositeljima odluka”.

"Cilj projekta je uključiti mlade poduzetnike sa šireg područja Pazinštine u zajedničko promišljanje postojećih i budućih poduzetničkih prostora na ovom području, kao i ispitati potrebe populacije mladih poduzetnika i obrtnika", kazala je Petra Pekica, voditeljica projekta i direktorica Razvojne agencije Srce Istre.

Iz tih razloga, do kraja 2024., na području Grada Pazina i susjednih općina provodit će se različite projektne aktivnosti, a u koje se naročito želi uključiti mlade poduzetnike i obrtnike (do 30 godina), donositelje odluka u lokalnoj zajednici, kao i sve mlade koji su zainteresirani za samozapošljavanje, odnosno otvaranje vlastitog obrta ili poduzeća. Organizirat će se lokalni susreti mladih poduzetnika i obrtnika s donositeljima odluka, posjeti poduzetničkim inkubatorima u Poreču, Puli i Buzetu te zajedničko predstavljanje različitih potpornih poduzetničkih institucija, a sve kako bi se osiguralo poticajnije okruženje za rast i razvoj gospodarstva središnje Istre.

Osim samih projektnih aktivnosti, predstavljeno je i djelovanje trenutno jedinog poduzetničkog inkubatora na području središnje Istre, poduzetničkog inkubatora Pazin UP, a predstavnici Grada Pazina te općina Sveti Petar u Šumi i Gračišće predstavili su i planove izgradnje i opremanja daljnjih poduzetničkih i inkubacijskih prostora na području tih jedinica lokalne samouprave. Tako nas u narednim godinama u Pazinu očekuje nadogradnja postojećeg inkubatora, koji će stvoriti uvjete za rast i razvoj različitih kreativnih industrija, inkubator u Svetom Petru u Šumi osigurat će prostore i proizvodne pogone za proizvođače i prerađivače autohtonih istarskih namirnica, a na području Gračišća izgradit će se inkubator koji će prvenstveno biti namijenjen poticanju rasta IT sektora na tom području.

"Svašta smo isplanirali, ideje su tu, ali želimo da one što više odgovaraju realnim potrebama s terena, i zato ste vi tu", rekao je načelnik Općine Gračišće, Ivan Jeromela, na kraju jučerašnjeg druženja te pozvao okupljene da se uključe u projektne aktivnosti.

Projekt partnerski provode Razvojna agencija Srce Istre, Grad Pazin, Udruženje obrtnika Pazin i Centar za mlade „Alarm“ Pazin, a podržavaju Hrvatski zavod za zapošljavanje (podružnica Pazin), Veleučilište u Rijeci (studij poduzetništva), Hrvatska gospodarska komora (županijska podružnica), Istarska razvojna agencija – IDA, Poduzetnički inkubator Poreč i Poduzetnički inkubator Verzi Buzet. Projekt u iznosu od 41.122,00 EUR sufinancira Europska unija iz programa Erasmus +, a provodit će se do kraja studenog 2024.
HOK Obrtnik Plus
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.