Novosti

  • Novosti
  • SEDAM UGOSTITELJSKIH OBJEKATA NUDI "JESEN NA PIJATU U SREDIŠNJOJ ISTRI" Cuke, gl...

SEDAM UGOSTITELJSKIH OBJEKATA NUDI "JESEN NA PIJATU U SREDIŠNJOJ ISTRI" - Cuke, gljive, smokve, a počele su i kobasice


lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb

Riječ je o novoutemeljenoj manifestaciji kojoj je cilj predstaviti kako se tipične jesenske namirnice poput buča, odnosno cuka, gljiva, jesenskog voća, kestena i sličnog, koriste u istarskoj kuhinji u sprezi tradicionalne i moderne gastronomije.

Gastro manifestacija "Jesen na pijatu u središnjoj Istri" održat će se u sedam srednjoistarskih restorana, konoba i agroturizama od 16. do 31. listopada, a njezin koncept, sadržaj i ciljeve predstavili su na konferenciji za novinare predstavnici njezinih suorganizatora - Sanja Kantaruti iz Turističke zajednice središnje Istre, Igor Merlić iz Agencije za ruralni razvoj Istre, Alison Merlić iz pazinskog Udruženja obrtnika te Stefano Mužina iz restorana Pazin-Zapad.

Uz već uobičajene godišnje gastro manifestacije na području središnje Istre, kao što su Dani mednih delicija u veljači, proljetna Šetimana od fritaje ili Dani otvorenih vrata agroturizama Istre koji se održavaju u studenom i čije će ovogodišnje izdanje započeti za dva tjedna, "Jesen na pijatu u središnjoj Istri" je novoutemeljena manifestacija koja ima za cilj predstaviti kako se tipične jesenske namirnice poput buča odnosno cuka, gljiva, jesenskog voća, kestena i sličnog, koriste u istarskoj kuhinji u sprezi tradicionalne i moderne gastronomije.

Iz ponude je vidljivo da je naveliko počela i sezona domaćih kobasica i ostalih tradicijskih delicija od svinjskog mesa, a u pripremljene menije često su uključene i smokve.

Ciljevi ove gastro manifestacije, istaknuto je na pressici, su jačanje gastronomske ponude središnje Istre i bolje povezivanje OPG-ova i ugostitelja u razdoblju posezone. U svakome od sedam uključenih objekata svakoga će dana od 16. do 31. listopada u ponudi biti i originalan jesenski meni koji se sastoji od predjela, glavnog jela i deserta, s promotivnom cijenom od 100 kuna.

Agroturizam "Stara štala" u Borutu pokraj Cerovlja tako nudi juhu od buče, pečeni svinjski but u umaku od gljiva uz restani krumpir i sezonsku salatu te kolač od jabuke; konoba "Drugi peron" u Cerovlju priprema juhu od plodova jeseni, kestena i tikve, zatim boškarina u teranu na aromatiziranoj palenti te za desert jesenski mousse od orašastih plodova i čokolade; konoba "Dišpet" u Zajcima kod Pićna osmislila je bučine tajadele s vrganjima i suhim smokvama za predjelo, glavno jelo je "bucmasti praščić" s prilogom, a desert cheesecake sa smokvom; konoba "Doma" u Kranjcima u Svetom Petru u Šumi nudi carpaccio od cuke s domaćom svinjskom jetrenom paštetom, starinsku juhu od cuke, pancete, krumpira i poriluka, domaće kobasice na gradelama uz kiseli kupus te kremu od bobići s prošekom i desert od palente s preljevom od aronije i šljiva; konoba "Marino" u Gračišću priprema juhu od buče ili od miješanih šumskih gljiva ili istarsku maneštru, zatim domaće kobasice i zarebnjak, te krumpir na luku i domaćoj panceti, kiseli kupus ili fritaju od miješanih šumskih gljiva te za desert skutu sa smokvama ili palačinke s domaćom marmeladom od smokava; restoran "Čiže" pokraj Trviža nedaleko Pazina u ponudi ima juhu od butternut tikve, svinjske medaljone u umaku od sezonskih gljiva s domaćom tjesteninom uz sezonsku salatu te desert nazvan "kestenasta fantazija"; i naposljetku restoran "Pazin-Zapad" na Stanciji Pataj pokraj Pazina pripremat će krem juhu od buče s tostiranim bučinim sjemenkama i crumbleom od parmezana, pljukance s vrganjima i istarskim kobasicama te za desert parfe od kestena.

Meniji iz programa "Jeseni na pijatu u središnjoj Istri" dostupni su u uobičajeno radno vrijeme uključenih objekata, a rezervacija nije obvezna, ali je poželjna, rečeno je na pressici.

 

 

 

 

 

 
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.