Novosti

  • Novosti
  • Promovirani novi majstori - broj obrtnika u rastu

Promovirani novi majstori - broj obrtnika u rastu


Promovirani novi majstori - broj obrtnika u rastuPOŽEGA - Na Svečanoj promociji u Domu obrtnika Požega dodijeljene su diplome za majstorske ispite položene u Obrtničkoj komori Požeško-slavonske županije.

Nove majstorice i majstore s područja Požeško-slavonske, ali i susjednih županija prigodnim su riječima pozdravili predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Anto Bilobrk, dobitnik prestižnog obrtničkog priznanja HOK-e  “Zlatne ruke” Zvonko Martinović iz Prekopakre, te požeški gradonačelnik Darko Puljašić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

U Obrtničkoj komori Požeško-slavonske županije je promoviran 51 novi majstor u jedanaest obrtničkih zanimanja. Diplome za majstorsko zvanje primilo je devet natkonobara, osam automehaničara, deset kuhara, četiri frizera, četiri pekara, četiri stolara, tri zidara, tri autoelektričara, jedan autolimar, četiri klesara, te jedan fasader. Diplome su stekli obrazovanjem i polaganjem ispita pred komisijom, a što im omogućava samostalno vođenje obrta.

Stjecanje ove diplome majstorima omogućuje samostalno otvaranje i vođenje obrta ili vođenje obrta za drugog obrtnika, kao i lakše zapošljavanje, a majstorsko zvanje upisuje se i u radnu knjižicu.

- U našoj Obrtničkoj komori, zaključno s današnjim danom, majstorske ispite položilo je 569 majstora. Majstorski ispiti nisu samo uvjet za otvaranje pojedinih gospodarskih djelatnosti i obrta, već su i uvjet za dobivanje licence za obrazovanje budućih generacija u srednjim strukovnim školama, a kasnije i za stručno osposobljavanje HZZ-a. Uz negativne trendove koji se odnose na iseljavanje mladih iz Slavonije, postoje i pozitivni pokazatelji. Krajem 2018. godine imali smo 948 obrtnika, od čega 276 žena vlasnica obrta, a sada imamo 1036 obrtnika i 2584 zaposlenih u obrtima te 285 žena vlasnica obrta. - rekao je predsjednik Obrtnike komore Anto Bilobrk.

Novim majstorima čestitao je i Zvonko Martinović, dobitnik plakete “Zlatne ruke” koju je primio za uspješan obrtnički rad povodom Dana Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu.

Na prigodnom svečanom uručivanju diploma čestitao im je i gradonačelnik Darko Puljašić.

- Čestitam vam na trudu i radu koji ste uložili za dobivanje vaših majstorskih diploma. Obrtnik u svoj posao ulaže cijeloga sebe i svoju imovinu te istu i riskira. Stoga smo otvorili Poduzetnički inkubator, radimo na izgradnji naše Industrijske zone gdje upravo vama nudimo najpovoljnije uvjete i sve ono što vam je potrebno kako biste započeli jednu ozbiljnu priču. Vaše djelatnosti i obrti zapošljavat će ljude kako ne bi odlazili iz najljepše države i najljepšeg grada na svijetu. Oni koji zaista žele raditi, uvijek će naći posao. Dođite, javite se, vaš Grad Požega bit će uz vas i pomoći vam. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Ja majstorSve najbolje i uspješnu obrtničku budućnost poželio je okupljenima i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Čast mi je biti s vama jer vi ste oni koji su odlučili doći do ovih rezultata, sigurno s namjerom da svoje obrte obnovite ili proširite. Grad Požega uvijek je bio grad obrtnika i dobro je čuti i ovakve pozitivne pokazatelje u vrijeme kada je puno negativizma i kada se puno govori kako se ništa ne isplati raditi. Evo tu je puno novih obrtnika koji su zaposlili sebe i druge dokazujući kako je obrtništvo najvitalnija grana gospodarstva. No, obrtništvo, da bi bilo uspješnije mora imati poveznicu sa srednjoškolskim obrazovanjem. Drago mi je da se pokrenula reogranizacija obrtništva i kroz školstvo pa ove godine i mladi u obrtničkim zanimanjima imaju subvencije prilikom upisa. I upravo u obrtništvu je sve više interesa mladih, veliki je pritisak za upise, a prije nekoliko mjeseci otvorili smo na našoj Tehničkoj školi i suvremenu automehaničarsku radionicu. Vama sve čestitke i zahvala što ste odlučili ostati i opstaiti ovdje, a zajedno možemo puno,” rekao je župan Tomašević.

Majstorima su predstavljene i poticajne mjere Zavoda za zapošljavanje vezane uz samozapošljavanje i zapošljavanje, te stručno usavršavanje kao i mogućnosti koje mladim obrtnicima i tvrtkama nudi Požeški inkubator.
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.