Novosti

  • Novosti
  • Pogledajte što su naučnici Obrtne tehničke škole izradili za Obrtničku komoru Sp...

Pogledajte što su naučnici Obrtne tehničke škole izradili za Obrtničku komoru Splitsko-dalmatinske županije


lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb

Naučnici splitske Obrtne tehničke škole izradili su uredski namještaj za konferencijsku salu Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije. Roko Čokolić, Teo Drašković, Ante Elać i Anđelo Tomaš u pratnji profesora Božidara Marinovića, Martina Grgića, Milana Lučina i majstora Ivana Bušića dopremili su nove vitrine u potpornu instituciju svih županijskih obrtnika. S njima je bio i ravnatelj Obrtne tehničke škole Milivoj Kalebić koji je istaknuo odličnu suradnju s komorom još od osnutka škole 1992. godine.

"Naša škola daje dvije diplome od kojih je jedna o završenom srednjoškolskom obrazovanju, a druga je diploma naučničkog ispita koju daje Hrvatska obrtnička komora. Mi smo u stalnoj suradnji s kolegama iz županijske komore i došli smo na ideju da uredimo njihovu konferencijsku salu. U okviru naše praktične nastave radimo korisne i upotrebljive stvari i tako podižemo svijest o korisnosti i upotrebljivosti njihovih zanimanja. U ovakvim projektima sudjeluju svi učenici drvo struka sa svrhom popularizacije strukovnih zanimanja, a posebno zanimanja naše škole. Ono što je posebno u ovom slučaju je činjenica da je izrada ovog namještaja ujedno bila i naučnički ispit za učenike stolare, a jedan od njih ga je uspješno položio i  tako završio svoje srednjoškolsko obrazovanje", otkriva Kalebić i dodaje da je drvodjelski tehničar dizajner trenutno jedno od najatraktivnijih zanimanja koja imaju.

"Riječ je o četverogodišnjem zanimanju drvo struke nakon čega učenici najčešće odlaze na studij šumarstva. To je zanimanje u kojem učenici mogu pokazati svoju kreativnost, a ujedno i svladati tehnologiju izrade proizvoda od drva. Jako puno pažnje posvećujemo novim tehnologijama, učenici rade na CNC strojevima te rade kompletnu obradu drva od masive do modernih kuhinja i kućanskog namještaja. Trenutno u našoj školi radi pet profesora, diplomiranih inženjera drvne tehnologije, koji su se nakon diplome vratili u Dalmaciju i odgajaju buduće generacije obrtnika" zaključio je Kalebić.

Da je suradnja Obrtne tehničke škole i ove potporne strukovne institucije na visokom nivou, potvrdila je i savjetnica za školstvo Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije profesorica Elizabeta Bego.

"Od prvog dana otkad Hrvatska obrtnička komora radi strukovno obrazovanje mi intenzivno surađujemo s Obrtno tehničkom školom u Splitu. Njihovi profesori su nam jako važni jer nam oni preporučuju radionice koje mi naknadno licenciramo i gdje djeca rade praktičnu nastavu. Osim toga, provodimo zajednički majstorski ispit za zanimanje stolar, a ova je suradnja potaknuta namjerom da učenici vide korisnost svoga rada. Mi nabavimo materijal, damo im prostor, a oni sami osmisle kako će izgledati taj prostor", poručila je Bego i otkrila da se i majstorski ispiti pišu na klupama koje su prošle godine izradili prvašići Obrtne tehničke škole.
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.