Novosti

  • Novosti
  • Partnerstvo za budućnost: Integracija učenika u gospodarstvo kroz suradnju škola...

Partnerstvo za budućnost: Integracija učenika u gospodarstvo kroz suradnju škola i trgovačkih društava/obrta


lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb

Priprema učenika za tržište rad i uključenost poslodavaca u strukovno obrazovanje učenika u Međimurskoj županiji bile su ključne teme predavanja održanog 2. srpnja u dvorani Udruženja obrtnika Međimurske županije. Predavanje je održano u organizaciji HGK - Županijske komore Čakovec i Obrtničke komore Međimurske županije, a cilj predavanja bio je osvijetliti ključne aspekte i prednosti licenciranja i naukovanja za gospodarstvenike i društvo.

Predavanje je otvorila Dijana Krnjak, tajnica HGK-Županijske komore Čakovec, koja je izrazila zahvalnost svim prisutnim poslodavcima na njihovom dolasku i interesu za integraciju učenika u gospodarstvo, te je naglasila važnost predanog rada s učenicima i doprinos koji poslodavci daju u procesu njihovog obrazovanja.

Marijana Haman, stručna suradnica za obrazovanje u Obrtničkoj komori Međimurske županije, održala je predavanje u kojem je istaknula važnost suradnje između poslodavaca (obrta i trgovačkih društava) i škola. Posebno je naglasila prednosti koje poslodavci ostvaruju uključivanjem u naukovanje - sudjelovanjem u strukovnom obrazovanju poslodavci, ne samo da pomažu učenicima u stjecanju praktičnih vještina potrebnih za tržište rada, već im naukovanje učenika omogućuje stvaranje kvalificirane radne snage prilagođene njihovim specifičnim potrebama. Tijekom predavanja, poslodavci su upoznati s postupkom dobivanja i održavanja licenci za naukovanje, uključujući uvjete koje moraju ispuniti. Posebno je istaknuta uloga mentora koji učenicima ne pružaju samo tehnička znanja, već su im i stalna podrška I motivacija.

Nakon predavanja, poslodavci i predstavnici strukovnih škola uključili su se u raspravu o izazovima s kojima se poslodavci i škole susreću u procesu naukovanja. Prisutni ravnatelji strukovnih škola i njihovi nastavnici pohvalili su dobru suradnju s područnim komorama te izrazili zadovoljstvo inicijativom za održavanje ovakvih predavanja. Naglašeno je da su ovakvi događaji važni za razmjenu iskustava i pronalaženje zajedničkih rješenja za poboljšanje strukovnog obrazovanja. Istaknuta je potreba za kontinuiranom komunikacijom i koordinacijom kako bi se osigurali najbolji uvjeti za razvoj učenika te njihovo uspješno uključivanje u tržište rada.
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.