Novosti

  • Novosti
  • Otvaranje prigodne izložbe u sklopu projekta Zanatstvo i obrtništvo u Splitu od ...

Otvaranje prigodne izložbe u sklopu projekta Zanatstvo i obrtništvo u Splitu od antike do početka 20. stoljeća


Kroz povijest grada Splita i obrtništva u njemu, obrtnici su djelovali i udruživali se u raznim oblicima i pod različitim nazivima, u skladu s tadašnjim vremenima. Njihova današnja organizacija, Udruženje obrtnika Split, ogranak je Hrvatske obrtničke komore. Naše dosadašnje znanje o kontinuitetu splitske obrtničke i zanatske organizacije seže do 11. studenoga 1968. godine. Godine 2018., na pedesetu godišnjicu, odlučeno je da se pokrene projekt proučavanja povijesti obrtništva i zanatstva u Splitu, a da se rezultati toga najprije prikažu javnosti na prigodnoj izložbi, a zatim i objave u stručno-popularnoj monografiji. Na tome su angažirani stručnjaci za pojedina razdoblja povijesti Splita.

Na izložbi prikazujemo dio do sada prikupljene građe, a radi upoznavanja javnosti s projektom i dijelom njegovih dosadašnjih rezultata. Izložba nije završetak projekta, već on ide dalje, prema konačnoj monografiji koju očekujemo dovršiti idućih godina.

Istraživanje nas je već dovelo do novih spoznaja o povijesti obrtništva i obrtnika u Splitu, koje će biti objavljene u monografiji, a ovo će, nadamo se, predstavljati poticaj drugim istraživačima da nastave ovaj rad.

Jedan od poticaja pokretanja projekta je i činjenica da je povijest obrtništva u Splitu slabo obrađena, pogotovo ne sveobuhvatno i u dužem vremenskom razdoblju. To iznenađuje jer dokumentirana povijest rada splitskih i dalmatinskih obrtnika seže do rimskog doba, gdje je doslovno uklesana u kamenu, preko srednjovjekovnih notarskih i drugih perom ispisanih isprava, do raznih izvora novog vijeka.

Autori ovog dijela projekta odlučili su istraživanje zaustaviti u godini 1914., kada su nastupile brojne krupne političke i društvene promjene, toliko krupne da zatvaraju jedno i otvaraju novo poglavlje mnogo čega, pa i obrtništva. Vrijeme nakon te godine odlučili smo obraditi u nastavku projekta.

Obrtnici nisu ničiji politički ni strateški partneri, ne raspolažu investicijskim kapitalom ni političkom težinom, zbog čega su u javnosti nedopustivo zanemareni. Obrtnik ili zanatlija je homo faber - onaj koji nešto proizvodi svojim rukama i svojom glavom, prehranjujući time sebe i svoju obitelj. Ovim projektom želimo skrenuti pažnju na njegovu zanemarenu, a nezaobilaznu ulogu u životu grada i njegovih stanovnika, kako kroz povijest tako i danas.

Ova prigodna izložba otvara se 11. studenoga 2023. godine u 17.00 sati, na 55. godišnjicu poznatog nam organiziranja, a održava se u prostorijama Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU (Palača Milesi), Trg braće Radić 7 (Voćni trg)

Izložba će za javnost biti otvorena do 2. prosinca 2023. godine, a ulaz na izložbu je besplatan.

Radno vrijeme izložbe:

11. 11. 2023. 17:00 -20:00 sati
12. 11. - 2. 12. 2023.  9:00 - 20:00 sati


Preuzimanja

Naziv datoteke
Izložba - letak.pdf 1.91 MBHOK Obrtnik Plus
HOK Majstori ljepote
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.