Novosti

  • Novosti
  • Održane dvije konstruktivne sjednice Upravnog odbora OKKZŽ

Održane dvije konstruktivne sjednice Upravnog odbora OKKZŽ


Dana 29. rujna 2021. godine održana je 25. sjednica Upravnog odbora Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije (OKKZŽ) na koju su pozvani i predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina. Ovom prigodom, zahvaljujući uspješnom dugogodišnjem partnerskom odnosu, definirana je Promemorija koja će od strane HZZ PU Krapina biti proslijeđena u središnjicu, a sljedećeg je sadržaja:

PROMEMORIJA

1. Predlaže se izvršiti promjenu kriterija Zavoda, temeljem kojih se Potpore za samozapošljavanje Zavoda odobravaju bez obzira na period od kad su korisnici Potpora evidentirani u evidenciji nezaposlenih, čime je korisnicima omogućeno odmah po prijavi u evidenciju Zavoda registracija obrta ili poduzeća. Nastavno navedenome, predlažemo uvođenje kriterija: „potrebna je evidencija primatelja predmetnih Potpora na Zavodu od minimalno 6 mjeseci“, kako bi se barem na neki način izbjeglo davanje otkaza zaposlenika poslodavcima obrtničkih djelatnosti i automatizmom prijavljivanje istih te odmah po prijavi na Zavod omogućavanje istima otvaranje identičnih djelatnosti, a čime se uzrokuje odljev deficitarne radne snage u obrtništvu.

Ova problematika postaje osobito velika za male obrte s malim brojem zaposlenih, kojima prijeti moguće zatvaranje upravo radi ovakvih primjera davanja otkaza radnika obrtnicima-poslodavcima i omogućavanja od strane HZZ-a istog trena korištenja Potpora za samozapošljavanje s napomenom kako ovaj slučaj jednako tako ugrožava i obrte sa više zaposlenika deficitarnih zanimanjima građevinarske djelatnosti ali i uslužne djelatnosti za zanimanje frizer.

2.  Predlaže se uvođenje novih alata kojima će Hrvatski zavod za zapošljavanje moći uvesti strožu kontrolu evidentiranih nezaposlenih korisnika temeljem kojih će se svako nekorektno odbijanje prihvaćanja poslova poslodavca, uvjetovati brisanjem sa evidencije Zavoda.

3. Predlaže se provođenje i osmišljavanje ciljane Mjere HZZ-a kojom bi se temeljem potrebe poznatog poslodavca izvršila prekvalifikacija nezaposlenih osoba Zavoda za neka deficitarna obrtnička zanimanja (zidar, tesar, fasader, dimnjačar, vozač motornog vozila, pekar i sl.) ali na način da se istim nezaposlenim osobama uvjetuje zaposlenje kod poznatog poslodavca u roku od minimalno godinu dana te da im se isplati određen motivirajući iznos za prihvaćanje ciljane prekvalifikacije uz detaljno utvrđivanje prava i obveznika svih dionika ove Mjere.

Cilj  i svrha ove mjere bila bi motivacija nezaposlenih osoba Zavoda za što bržim zapošljavanjem čime bi se poboljšalo i unaprijedilo tržište rada, a ujedno bi se omogućio selektivan pristup i učinkovitija povezanost i usklađenost ponude i potražnje Zavoda i poslodavaca.

4. Predlažemo da osobe koje su ikad imale registrirane poslovne subjekte nemaju pravo na potpore samozapošljavanja.

Nastavno navedenom, dana 6. listopada 2021. održana je 26. izvanredna sjednica Upravnog odbora OKKZŽ, uz nazočnost predsjednika Hrvatske obrtničke komore g. Dragutina Ranogajca i potpredsjednika HOK-a g. Davora Pleška. Nakon rasprave svih prisutnih jednoglasno je definiran sljedeći Zaključak:

  • Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije protivi se prijedlogu ukidanja bilo koje razine sadašnje organizacije komorskog sustava te predlaže zakonodavcu da HOK samostalno reorganizira sustav tako da se zadrže sve tri razine postojećeg sustava unatoč predloženom smanjenju iznosa komorskog doprinosa na 1,25 osobnog odbitka.
  • Podržavamo Odluku HOK-a da se daju prijedlozi na Zakon koji je predložio zakonodavac te će se po dobivanju prijedloga od strane HOK-a isti raspraviti od strane pripadajućih Udruženja obrtnika i na sljedećoj sjednici Upravnog odbora OKKZŽ usvojiti i po potrebi dopuniti, a potom će isti biti aplicirani od strane OKKZŽ i svih devet Udruženja obrtnika na aktualno e-savjetovanje.
  • Daje se jednoglasno puna podrška predsjedniku Hrvatske obrtničke komore Dragutinu Ranogajcu da zastupa opstojnost sve tri razine postojećeg sustava
  • U slučaju da zakonodavac isto odbije predsjedniku HOK-a daje se podrška da u dogovoru s Područnim obrtničkim komorama i svim Udruženjima obrtnika zajednički definira korake djelovanja za dobrobit i nastavak kontinuiteta povijesne organiziranosti obrtništva u Republici Hrvatskoj s naglaskom na očuvanje pravne osobnosti Udruženja obrtnika.humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.