Novosti

  • Novosti
  • Održana sjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika OK Koprivničko križev...

Održana sjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika OK Koprivničko-križevačke županije


Članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnosti Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije održali su sjednicu u utorak 17. siječnja 2023. godine.

Sastanak je otvorila Marinela Bašić, tajnica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije nakon čega se prisutnima obratio Vladimir Rus, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnosti Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije.

Nakon rasprave članova Ceha doneseni su sljedeći zaključci:

1. Uzrok rasta cijena nije konverzija kune u euro

Rast cijena u ugostiteljstvu nije povezan s uvođenjem eura kao službene valute u RH. Naime, pravila tržišnog poslovanja dovela su do toga da su pojedini ugostitelji morali dići cijene uslijed stalnog povećanja ulaznih troškova, a za dizanje cijena ugostitelji imaju opravdane razloge – trošak ulaznih sirovina u siječnju 2023. godine je povećan u odnosu na prosinac 2022. godine i mjesece prije; režijski troškovi rastu; ugostitelji najčešće cijene dižu početkom godine zbog povećanja troškova do kojih je došlo tijekom godine.

2. Ugostitelji traže konkretne odgovore

Ugostitelji zahtijevaju konkretne odgovore na pitanja oko dizanja cijena u ugostiteljstvu. Ako je tržište slobodno, a pravila tržišnog poslovanja dovode do kontinuiranog rasta troškova, smiju li ugostitelji dići cijene ili će inspektorat, porezna uprava i ostale nadležne institucije kažnjavati obrtnike?

3. Nedostatak kvalificirane radne snage u ugostiteljstvu

Ugostitelji imaju kontinuirani problem nedostatka kvalificirane radne snage u ugostiteljstvu, odnosno problem zadržavanja radnika koji rade. Predlaže se da država omogući porezna i neporezna rasterećenja poslovanja ugostitelja kako bi se mogle povećati plaće zaposlenika u toj djelatnosti.
HOK Obrtnik Plus
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.