Novosti

  • Novosti
  • Održana prezentacija partnerskog predstavljanja deficitarnih i srednjoškolskih o...

Održana prezentacija partnerskog predstavljanja deficitarnih i srednjoškolskih obrazovnih programa


def zanU utorak 3. ožujka 2020. godine počeo je ovogodišnji ciklus predstavljanja deficitarnih obrtničkih i ostalih srednjoškolskih programa u osnovnim školama Krapinsko-zagorske županije.

Krapinsko-zagorska županija (KZŽ), Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije (OKKZŽ), Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina (HGK-ŽK Krapina), Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina (HZZ PU Krapina), srednje škole KZŽ (SŠ KZŽ) sa zainteresiranim gospodarstvenicima i ove godine organiziraju prezentacije deficitarnih zanimanja i srednjoškolskih programa u svim osnovnim školama na području županije s ciljem profesionalnog informiranja učenika 7. i 8. razreda te njihovih roditelja. Prva prezentacija održana je u utorak 3. ožujka 2020. godine u OŠ Ljudevit Gaj Krapina, a završit će 2. travnja u OŠ Sveti Križ Začretje.

Župan KZŽ Željko Kolar, predsjednik OKKZŽ Davor Pleško, direktorica HGK ŽK Krapina Janja  Kantolić i predstojnik HZZ-PU Krapina Goran Vukmanić obratili su se na početku programa prisutnim učenicima i roditeljima.

Cilj prezentacije je potaknuti učenike da se odluče za zanimanja koja su deficitarna na području Krapinsko-zagorske županije. Župan Željko Kolar je ovom prigodom istaknuo kako će Županija, temeljem partnerskih preporuka za šk. god. 2020./2021. stipendirati slijedeća deficitarna zanimanja: autolimar, autolakirer, zidar, instalater grijanja za klimatizaciju, strojobravar/bravar, keramičar, vodoinstalater, konobar, kuhar, tesar, soboslikar, elektroinstalater i vozač.

Pritom je istaknuto kako je Županija prošle godine za deficitarna zanimanja dodijelila 40 stipendija po 500,00kn mjesečno uz kontinuitet za sve tri obrazovne godine bez potrebe nove prijave za svaku slijedeću školsku godinu.

Na  prezentaciji je učenicima i roditeljima ponuđeno niz informacija za dobar odabir pravog zanimanja te su prikazani ciljani filmovi za promociju deficitarnih zanimanja poput zidara, tesara, montera suhe gradnje, stolara, CNC operatera, tokara, bravara, keramičara, vodoinstalatera, kuhara, konobara i slastičara.

Tajnica Udruženja obrtnika grada Krapine i općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, Suzana Katalenić, informirala je učenike i roditelje o upisu u Jedinstveni model obrazovanja za trogodišnja zanimanja te im je predstavljen program obrazovanja srednjih škola KZŽ. Na info-pultovima su se mogli detaljnije informirati o željenom zanimanju te su dobili info letke koji su kao i sama prezentacija, sufinancirani u okviru projekta „ENTER“ Zagorske razvojne agencije.

1. Letak: DEFICITARNA ZANIMANJA-PROFESIONALNO USMJERAVANJE UČENIKA: KRETANJA NA TRŽIŠTU RADA

2. Letak:  DEFICITARNA ZANIMANJA-UPISAT ĆU STUDIJ ZA ZANIMANJE KOJE SE TRAŽI

3. Letak:  DEFICITARNA ZANIMANJA-ODABERI PR(A)VO ZANIMANJE

Promotivni video materijali dostupni su ovdje;

http://www.kzz.hr/mailsend/1_Def_zanimanja_opcenito.wmv

http://www.kzz.hr/mailsend/2_gradjevinarstvo1_metalurgija_2020.wmv

http://www.kzz.hr/mailsend/3_gradjevinarstvo2_ugostiteljstvo_2020.wmv

Kao dobar primjer sinergije i partnerskog odnosa ovog hvalevrijednog projekta, završnu prezentaciju imala su poduzeća ALATI STUHNE d.o.o. i STAKLOREZ-BURIĆ d.o.o.. ALATI STUHNE d.o.o. licencirano su poduzeće koje svoje naučnike nakon naukovanja i zapošljavaju te su ovu priliku iskoristili pozvati zainteresirane učenike za školovanje i naukovanje za njima potrebna zanimanja.

Nastavno, ispred OKKZŽ na prezentaciji u OŠ Stubičke Toplice i Oroslavje potrebu za naučnicima istaknuti će Damir Berša, vlasnik obrta ELEKTROMONT iz Oroslavja, kao i Slavko Petrinec, vlasnik obrta AUTOSERVIS PETRINEC iz Tuhlja.

Sukladno činjenici kako su prošle godine, zahvaljujući prezentacijama, zabilježeni znatno veći upisi skoro za jednu trećinu u deficitarna zanimanja nego je to bilo prethodne godine, projektni partneri očekuju jednako tako ako ne i bolje rezultate nakon ovogodišnjih prezentacija u 32 OŠ KZŽ.

Zaključno navedenom, prezentacije će uslijediti u preostalim OŠ Krapinsko-zagorske županije u kojima će ispred OKKZŽ sukladno teritorijalnom ustroju, prezentaciju o Jedinstvenom modelu obrazovanja predstaviti slijedeća Udruženja obrtnika OKKZŽ:

1. UDRUŽENJE OBRTNIKA BEDEKOVČINA: predsjednik Stjepan Kotarski, tajnica Dijana Šipek

2. UDRUŽENJE OBRTNIKA GRADOVA DONJA STUBICA, OROSLAVJE I OPĆINA MARIJA BISTRICA, GORNJA STUBICA, ST. TOPLICE: predsjednik Nenad Kučić, tajnica Dragana Moštak

3. MEĐUOPĆINSKO UDRUŽENJE OBRTNIKA KLANJEC: predsjednik Dragutin Ulama, tajnica Gordana Novosel

4. UDRUŽENJE OBRTNIKA GRADA KRAPINE I OPĆINA ĐURMANEC, JESENJE, PETROVSKO I RADOBOJ: predsjednik Vladimir Vidović, tajnica  Suzana Katalenić

5. UDRUŽENJE OBRTNIKA OPĆINE KRAPINSKE TOPLICE: predsjednik Mirko Blažičević, tajnica Martina Tuđa

6. UDRUŽENJE OBRTNIKA PREGRADA, HUM NA SUTLI I DESINIĆ: predsjednik Josip Grofelnik, tajnica Biserka Babić

7. UDRUŽENJE OBRTNIKA SVETI KRIŽ ZAČRETJE: predsjednik Ivica Roginić, tajnica Dijana Šipek

8. UDRUŽENJE OBRTNIKA GRADA ZABOKA: predsjednik Miro Čaržavec, tajnica Ksenija Fiorencis

9. UDRUŽENJE OBRTNIKA ZLATAR: predsjednik Darko Varga, tajnica Branka Štahan
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.