Novosti

  • Novosti
  • Obrtnička komora Varaždinske županije proslavila 25. rođendan

Obrtnička komora Varaždinske županije proslavila 25. rođendan


lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb

Obrtnička komora Varaždinske županije proslavila je svoj 25. rođendan.

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak istaknuo je: „Vrijeme iza nas, četvrt stoljeća djelovanja Obrtničke komore Varaždinske županije, poprilično u životu čovjeka, tek je djelić vremena duge obrtničke povijesti i tradicije na ovom prostoru. Prošlost, kao i sadašnjost govore da je obrtništvo kroz sve ovo vrijeme u temelju gospodarskog i društvenog razvoja, a tako će  biti i u budućnosti. Oduvijek snagu obrtništva čini organizirano povezivanje, zajedništvo, podupiranje, snaženje i borba za zajedničke interese“.
S njim je suglasan bio i predsjednik Hrvatske obrtničke komore, krovne institucije komorskog sustava, Dragutin Ranogajec. On je naglasio zajedništvo i pomaganje, koji su u temelju povijesno dokazanih vrijednosti, inovativnosti, prilagodljivosti i snalažljivosti obrtnika.

Proslavi 25. obljetnice prisustvovali su i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, njegova pomoćnica Ana Mandac, župan Radimir Čačić i njegov zamjenik Robert Vugrin, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, predstavnice Ministarstva turizma, predsjednici Obrtničkih komora Siska, Slavonskog Broda, Zagreba, Čakovca, Koprivnice, predsjednici udruženja, ravnatelji škola i brojni drugi gosti.

U svečanom dijelu programa potpisana je Povelja prijateljstva i suradnje s Območnom obrtno-podjetniškom zbornicom Maribor, koju su potpisali predsjednici Mario Milak i Aleš Pulko, a svečani čin je uveličao i konzul Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Vojislav Šuc.
Predsjednik Milak istaknuo je važnost obrazovanja i edukacije u djelovanju Obrtničke komore Varaždinske županije, podizanju svijesti o potrebi obrazovanja za obrtnička zanimanja i njihovu  afirmiranju kod mladih. Kako to u praksi izgleda pokazali su učenici i mentori Srednje strukovne škole Varaždin svojom izvrsnom revijom vlastitih kreacija odjeće, frizura, šminke i galanterije. Učenici srednje škole „Arboretum Opeka“ sa svojom su mentoricom ukrasili dvoranu cvjetnim instalacijama i pokazali naučene vještine aranžiranja.

Tokom ceremonije podijelila su se priznanja i zahvalnice onima koji su doprinjeli razvoju komorskog sustava i obrtništva.

Tako su posebna priznanja, unikatni radovi u glini Ivana Belača, dodijeljeni dosadašnjim predsjednicima Obrtničke komore Varaždinske županije, Branku Letini, Radi Kušenu, Vladimiru Habeku i Mariu Milaku. Priznanja su dodijeljena i za dvadeset obrta koji su „vršnjaci“ Komore, kao i za šest najstarijih obrta i za ustanove koje dugotrajno i uspješno surađuju s Obrtničkom komorom Varaždinske županije, a to su Hrvatska obrtnička komora, Varaždinska Županija, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvo turizma, predsjednicima udruženja. Posebno priznanje uručeno je počasnom doživotnom predsjedniku Hrvatske obrtničke komore, Stjepanu Šafranu.

Zahvalnice su uručene ravnateljima srednjih škola Varaždinske županije, institucijama i pojedincima koji su doprinosili radu i djelovanju Komore.
U čast obljetnice tiskana je promotivna monografija „Obrtništvo Varaždinske županije“ kao podsjetnik na povijesnu obrtničku priču.

Zahvalivši svima na sudjelovanju u svečanosti obilježavanja, predsjednik Milak iznio je zaključak kako odgovarajući izazovima sadašnjosti i budućnosti, istovremeno odajemo priznanja generacijama obrtnika koji su povijesno stvarali, bili cijenjen i stabilan stup društvenog razvoja, čijim trajno utabanim, postojanim  stazama nastavljamo dalje.
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.