Novosti

 • Novosti
 • Novo ruho Obrtničkog doma mjesto s odgovorima na sva pitanja i nedoumice obrtnik...

Novo ruho Obrtničkog doma - mjesto s odgovorima na sva pitanja i nedoumice obrtnika


Završen je projekt nadogradnje poslovne zgrade Udruženja obrtnika Rijeka u Vukovarskoj 21. Obrtnički dom dobio je, osim nove vizure, i dodatnu funkcionalnost: obrtnici Udruženja obrtnika Rijeka i Primorsko-goranske županije od sada sve usluge dobivaju na jednom mjestu

 

Udruženje obrtnika Rijeka, Bakar, Kraljevica, Čavle i Kostrena, treće najveće udruženje u Hrvatskoj koje danas broji približno 3400 obrtnika, 14. rujna 2021. godine u Vukovarskoj 21 svečano je otvorilo svoj obnovljeni i nadograđeni Obrtnički dom.

Preseljenjem Obrtničke komore Primorsko-goranske županije u poslovnu zgradu Udruženja obrtnika Rijeka ostvario se cilj i početna ideja, a to je stvaranje Obrtničkog doma za sve obrtnike. Objedinjenjem su se stekli svi infrastrukturni uvjeti u kojima  obrtnici Primorsko-goranske županije i Udruženja obrtnika Rijeka sada dobivaju sve usluge koje im sustav pruža na jednom mjestu: 

- kompletnu podršku od otvaranja obrta pa nadalje, tijekom poslovanja

- informiranje o aktualnostima u poslovanju te zakonskim propisima putem e-maila, SMS poruka, web portala, Facebook stranice i newsletter-a

- kroz projekt Zajedničke nabave članovima se osiguravaju značajne uštede i pogodnosti (jeftinija struje, gorivo, građevinski materijal, rezervni autodijelovi i sl.)

- individualno informiranje i savjetovanje u svezi otvaranja obrta, vođenja poslovnih knjiga i ostalog

- marketinški se prati poslovanje članova

- omogućavaju se besplatni pravni savjeti odvjetničkog društva te ovlaštenog računovođe

- omogućavaju se povoljniji nastupi na inozemnim i tuzemnim sajmovima

- organiziraju se besplatne i sufinancirane edukacije, tečajevi i seminari

- zastupaju se interesi članova kod donošenja propisa

- organizira se polaganje majstorskih i naučničkih ispita, koje je država prenijela kao javnu ovlast na Hrvatsku obrtničku komoru, a u našoj županiji su u ingerenciji Obrtničke komore.

- u suradnji s Obrtničkom komorom Primorsko-goranske županije promoviraju se obrtnička  zanimanja po osnovnim školama s ciljem što većeg upisa djece u strukovne škole te su catering na svečanosti priredili učenici Ugostiteljske škole Opatija.

Obrtnički dom posjeduje parkiralište s cca 20 parkirnih mjesta, a osim dvije etaže, u suterenu se nalazi multifunkcionalna, u potpunosti tehnički opremljena dvorana od cca 100 m2 koja se koristi za sjednice, edukacije, seminare, tečajeve, a dolaskom područne obrtničke komore ista je još više dobila na svojoj funkcionalnosti jer služi i za potrebe obrtnika cijele županije.

Svečanosti su nazočili mnogi uvaženi gosti iz cijele Hrvatske

 1. predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec
 2. zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula
 3. gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović
 4. potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Dalibor Kratohvil
 5. Viši stručni suradnik za gospodarstvo, razvoj i pripremu projekata, Grad Bakar, Eleonora Sokolić Brusić
 6. pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić
 7. pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca
 8. pročelnica Odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje Ljiljana Buljan
 9. projektantski tim iz RPK DESIGNA Petra Karuza i Federico Gori
 10. izvođači radova Marko Vukušić iz Kalun gradnja d.o.o., Ivan Tunjić iz Ri-Ma aedificiolum d. o. o i Zoran Rupčić iz Elektro-servisa Rupčić
 11. glavni nadzorni inženjer Zoran Dragin iz poduzeća Centurio d.o.o. te mnogi drugi uvaženi gosti.

Svečanost je otvorio predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka, Darko Sertić, koji nije krio ponos i zadovoljstvo što se realizirala ideja o stvaranju Obrtničkog doma bez obzira što se s početkom izgradnje započelo u vrlo zahtjevno doba pandemije. Nadalje, Sertić ističe da su na putu izgradnje Obrtničkog doma u početku prethodila ishodovanja različitih dozvola i suglasnosti te je iskoristio priliku da se zahvali Gradu Rijeci, a posebno Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, Odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje i Konzervatorskom odjelu u Rijeci. Zahvalio se na kooperativnosti, suradnji i prepoznavanju projekta kao javnog interesa grada i županije.

Predsjednik Sertić posebno se zahvalio institucijama koje su svojim donacijama potpomogle realizaciju ovog funkcionalnog objekta: Hrvatskoj obrtničkoj komori na donaciji od 100.000,00 kn, Primorsko-goranskoj županiji na donaciji od također 100.000,00 kn i Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije na donaciji od 20.000,00 kn.

Zahvalio se projektantskom timu iz RPK Design d.o.o., glavnom nadzornom inženjeru iz poduzeća Centurio, izvođačima iz Kalun gradnje, RI-MA aedificiolum, Elektro-servis Rupčić i podizvođačima, vrijednim obrtnicima Udruženja obrtnika Rijeka.

Sertić nadalje kaže: „Također, posebno bih se želio zahvaliti našim članovima Skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora na podršci od samog početka pa do realizacije naše ideje“.

Dalibor Kratohvil, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, istaknuo je kako obrtnike obilježava izniman osjećaj za zajednicu u kojoj djeluju, rade i stvaraju, ali i odgovornost prema svome poslu, svojim djelatnicima, zaposlenicima u komorskom sustavu i svojim kolegama i kolegicama obrtnicama. „Obrtnički dom pružiti će sveobuhvatnu uslugu na jednom mjestu, čime ćemo obrtnicima skratiti dragocjeno vrijeme i olakšati poslovanje te doprinijeti snažnom podupiranju obrtnika i obrtnica u Primorsko-goranskoj županiji“, zaključio je g. Kratohvil, uz zahvalu svima na ukazanoj podršci.

„Broj obrta na području Grada Rijeke već niz godina je u porastu, a prema posljednjim informacijama u Rijeci ih je registrirano nešto više od 2800, što je u ovo vrijeme otežanog poslovanja i neizvjesnosti vrlo ohrabrujuće za nastavak i razvitak ekonomske aktivnosti u našem gradu. Grad Rijeka također ima niz projekata i programa usmjerenih na jačanje konkurentnosti riječkog poduzetništva koji provodi putem svog Odjela za poduzetništvo te vjerujem da između Grada, naše RRA Porin, Udruženja obrtnika Rijeka te ostalih institucija i organizacija koje se bave unaprjeđenjem poduzetništva i poboljšanjem poduzetničke klime u našem gradu, svaki poduzetnik, ali i svi oni koji to tek žele postati, mogu pronaći pomoć i podršku po svojoj mjeri“, rekao je gradonačelnik Grada Rijeke, Marko Filipović te izrazio zadovoljstvo postojanja Udruženja obrtnika Rijeka čiji su rad prepoznali riječki obrtnici i obrtnici okolnih jedinica lokalne samouprave.

Zamjenik župana Petar Mamula poručio je sa županijske razine da predstojeće izmjene Zakona o obrtu ne bi trebale nastupiti bez konkretne rasprave i ozbiljnijih analiza djelovanja područnih obrtničkih komora, čije zatvaranje najavljuju spomenute izmjene Zakona. Naglasio je kako je suradnja Primorsko-goranske županije s Obrtničkom komorom Primorsko-goranske županije u proteklom periodu bila zaista kvalitetna te realizacija čitavog niza programa koje Primorsko-goranska županija provodi kao regionalna samouprava u razvoju poduzetništva ne bi bila moguća da nije bilo dobre suradnje sa područnom obrtničkom komorom i udruženja obrtnika, odnosno sa svima onima koji pružaju kvalitetne informacije za unaprjeđenje poslovanja obrtnika.

Mamula poslao je poruku sa županijske razine da je potrebno mnogo više našu zemlju promovirati kao zemlju pogodnu za rad, a ne samo kao zemlju sjajnih turističkih brojki. Zaključno, Mamula je čestitao svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog hvalevrijednog projekta.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec zahvalio se na riječima potpore zamjenika župana jer poslati ovakvu poruku je veoma važno u trenutku kada su pred nama izmjene Zakona o obrtu, s naglaskom da se iste rade iz razloga što je Sabor donio takav zaključak i stavio pred Ministarstvo zadaću, međutim Hrvatska obrtnička komora će dokazivati da su sva tri sustava potrebna, da su vrjednija i da svi skupa štite interes obrtnika.

Hrvatska obrtnička komora usmjerava i potiče prvoupise u obrtnička zanimanja jer bez toga nema budućnosti te obrazovanje za obrtnike sve do majstorskog zvanja, a u tijeku je priprema novog projekta Majstorske škole koji bi trebao biti od temelja izgrađen sredstvima Europske unije.

„Otvorenjem Obrtničkog doma obrtnička obitelj danas dobiva svoj dom“, istaknuo je Ranogajec, „mjesto na kojem će svi sadašnji obrtnici i svi koji imaju neku ideju, uslugu ili proizvod, a žele pokrenuti svoje poslovanje, pronaći kvalitetnu informaciju.“

Ranogajec je poslao poruku kako zajedništvo svih čini ovakve uspješne projekte kao što je novi Obrtnički dom te da zajedništvo u budućnosti može pomoći u opstanku obrtništva.

Uz želju da Obrtnički dom bude mjesto susreta obrtnika i zaposlenika komorskog sustava koji će svojim znanjem pomoći onima koji stvaraju budućnost, Ranogajec je čestitao svima koji sudjelovali u projektu izgradnje Obrtničkog doma.

Novi Obrtnički dom su simboličnim rezanjem vrpce otvorili predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i najstariji obrtnik riječkog Udruženja Viktor Šahini koji je davne 1966. godine prvi otvorio obrt za proizvodnju i prodaju naočala u Rijeci te je dobitnik mnogih priznanja kako od grada Rijeke tako i od Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i svog matičnog Udruženja.

Na samom kraju, predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka poželio je Obrtničkom domu mnogo uspješnih godina rada te sa zadovoljstvom i ponosom rekao: „Stvorili smo Obrtnički dom – mjesto  s odgovorima na sva pitanja i nedoumice obrtnika“.
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.