Novosti

  • Novosti
  • Krenulo prvo izdanje manifestacije "Tradizione a tavola: viècie riciète da màr"

Krenulo prvo izdanje manifestacije "Tradizione a tavola: viècie riciète da màr"


Krenulo prvo izdanje manifestacije "Tradizione a tavola: viècie riciète da màr"Ovaj jedinstveni event počiva na tradicionalnim jelima iz knjige "Recepti kuće o Batani" i predstavlja veliki doprinos nastojanjima da se mladi uključe u procese očuvanja nematerijalne kulturne baštine i da se kulinarska znanja, godinama njegovana unutar lokalnih obitelji, podijele sa zajednicama diljem svijeta kroz koncept pripreme rovinjskih recepata: „Kako je dela nono“, a „Kako dela unuk“.

Tako će 11 restorana iz Rovinja i Vrsara za vrijeme trajanja eventa nuditi posebno osmišljene menije pod nazivom „Kako je dela nono“ i „Kako dela unuk“. Ovi se meniji nalaze u zanimljivoj knjižici koja je istovremeno i kuharica s receptima gdje su „nono“ i „unuk“, svaki na svoj način, pripremili desetak starih i možda već zaboravljenih recepata te kreirali jela s namirnicama ulovljenim uz pomoć batane, tradicionalnog rovinjskog ribarskog plovila ravna dna.

Posjetitelji će moći birati žele li kušati meni po recepturi nona ili unuka, a u bogatom izboru pronaći će se između ostalog i brodet od svježe ribe, rižot s rakovima, domaća juha od divljeg brancina, fritto misto dnevnog ulova i istarski bokuni s domaćim kobasicama i istarskim pršutom. Kako uz ukusne zalogaje ide i dobra kapljica, gosti će u sklopu menija imati prilike kušati i autohtona istarskih vinara.

Restorani, partneri gourmet eventa „Tradizione a tavola: viècie riciète da màr“, dali su svoj doprinos ovom eventu i nastojanjima očuvanja tradicijske kuhinje tako što će sve menije u restoranima nuditi po jedinstvenoj cijeni od 150 kn.

Restorani koji sudjeluju u ovom prvom izdanju su: Orca, Jure, Maslina, Kantinon, Dream, Calisona, Rio, La Perla, Spacio Grota, Kod Luce i Dvi palme.

Ovaj zanimljivi gourmet event nastao je u organizaciji Udruženja obrtnika Rovinj, TZG Rovinj i TZO Vrsar u suradnji s turističkom kompanijom Maistra, Udrugom „Kuća o Batani“ te strukovnom školom Eugen Kumičić iz Rovinja.

„Tradizione a tavola: viècie riciète da màr“, kao i ostali mnogobrojni eventi koji se organiziraju na ovom području, kontinuirano obogaćuju ponudu destinacije te time jačaju poziciju Istre kao vrhunske gourmet destinacije koja je već prepoznata diljem svijeta.