Novosti

  • Novosti
  • HUMANITARNA AKCIJA CEHA UGOSTITELJA UDRUŽENJA OBRTNIKA I CRVENOG KRIŽA BUZET

HUMANITARNA AKCIJA CEHA UGOSTITELJA UDRUŽENJA OBRTNIKA I CRVENOG KRIŽA BUZET


U kuće šezdeset i četiri potrebitih, većinom samačkih domaćinstva istarskog sjevera, buzetski ugostitelji, članovi obrtničkog udruženja i volonteri Crvenog križa, unijeli su radost ne samo time što su im pripremili i na kućni prag dostavili topli obrok - polpete u umaku, slane palačinke sa sirom i kolač od sira - već i svojim dolaskom i toplom riječju. Ovu humanitarnu akciju u vrijeme korona krize pokrenuo je Ceh ugostitelja Obrtničke komore Istarske županije, a u Buzetu su se u nju uključili članovi Ceha ugostitelja pri buzetskom Udruženju obrtnika te Gradsko društvo Crvenog križa Buzet.

Hranu su donirali gotovo svi ugostitelji, a obroci su skuhani u konobi "Most" i konobi u Svetom Ivanu, dok su ih volonteri Crvenog križa dostavili na kućne adrese onih kojima je takva pomoć najpotrebnija. Uz protuepidemijske mjere, uporabu maski i rukavica, obroke su skuhali i zapakirali u dostavne zdjelice, Nilda Marinac, inače potpredsjednica Ceha ugostitelja županijske Obrtničke komore, ujedno inicijatorica i koordinatorica ove buzetske akcije, Majda Marinac i Eddy Rušnjak. Preuzeli su ih Virna Kisiček, Maja Ivančić, Bruno i Sandra Podobnik, Anita Buždon, Lara Černeka i Valentina Černeka iz Crvenog križa, koji su ih podijeljeni u tri tima, odmah razvezli do unaprijed određenih kućanstava. Akcija je to koja bi se mogla nazvati - solidarnost i zajedništvo na djelu!

„Podijelili smo 64 topla obroka po cijelom području Grada Buzeta i Općine Lanišće, socijalno potrebitima, samačkim domaćinstvima za koje smo procijenili da bi im takav topli obrok dobro došao. Uz topli obrok podijelili smo donaciju Gradskog društva Crvenog križa Labin, slatkiše i kekse. Inicijativa je odlična jer puno je naših korisnika koji žive sami, ne mogu si skuhati topli obrok tako da ih je ovaj potez jako razveselio“, rekla je Lara Černeka, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa. Crveni križ dobio je donaciju sira pa je na osnovu toga i osmišljen meni.

„Naše obrtničko udruženje je socijalno osviješteno, uvijek se uključujemo u humanitarne akcije. U ovo vrijeme korona krize donacijom potrebnog materijal uključili smo se i u izradu vizira, akciju koju je pokrenuo naš obrtnik Valdi Glavić, a u ovu gastro akciju spremno su se uključili svi naši ugostitelji, neki kuhanjem, drugi donacijom potrebne hrane što potvrđuje naše zajedništvo. To je možda prvi puta u povijesti našeg udruženja da su se gotovo svi ugostitelji, njih 99 posto, uključili svaki na svoj način“, zadovoljna je predsjednica buzetskog Udruženja obrtnika Loredana Krbavčić koja je najavila da u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Buzet namjeravaju organizirati još najmanje dvije ovakve akcije i to po cehovima. U njih se nakon ceha ugostitelja namjeravaju uključiti ceh prijevoznika i ceh trgovaca koji bi također donirali hranu, a ona bi se kuhala u jednom od ugostiteljskih objekata i također razvozila potrebitima.

U ovu svibanjsku gastro humanitarnu akciju bili su uključeni obrti za ugostiteljstvo iz Buzeta: obrt za ugostiteljstvo Biljane Savić, potom obrt za ugostiteljstvo "Diverso" Leane Petohleb Krota, "Green" Aleksa Škrinjara, "Goga" Gordane Bartolić Cinić, "Kiko" Marinele Krznarić Draščić, "Koraca" Elvisa Korace, "Tina" Tare Šverko Fabijančić, "Paladin" Biserke Paladin, caffe bar i slastičarnica "Hajduk" Đabira Feratia, pizzeria "Ježić" Dinka Sirotića, "Sun Sport" Sanje Matošević i Roberta Nežića, kao i obrti za ugostiteljstvo iz okolnih naselja, "Most" Nilde Marinac iz Mosta, "Viadukt" Eddya Rušnjaka iz Svetog Ivana, "Fjaka" Bojana Flega, Vidijane Flego i Sande Jerman iz Požana, konoba "Vrh" Melite Paladin iz Vrha, "Volte" Branka Golojke iz Kozari, "Roč" Sanje Vratović iz Roča, konoba "Valter Kolinasi" Valtera Glavića iz Kolinasi, te zajednički obrt za proizvodnju, trgovinu, ugostiteljstvo i turizam "Ošo" Bojana Oša i Irme Pernić.

Izvor: Glas Istre
 
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.