Novosti

  • Novosti
  • GRAD PAZIN POMAŽE UGOSTITELJIMA: Zahvaljujući ovom potezu, kafići će raditi bez ...

GRAD PAZIN POMAŽE UGOSTITELJIMA: Zahvaljujući ovom potezu, kafići će raditi bez obzira na situaciju s koronavirusom


S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju u državi, predstoji izazovna i teška zima. Upravo stoga gradonačelnik Pazina Renato Krulčić ističe da je gradska uprava, osluškujući potrebe poduzetnika, a i temeljem zahtjeva gradskog Udruženja obrtnika Pazin, koncem listopada donijela nove mjere pomoći poduzetnicima i to kako bi im se olakšala prevladavanje sve izglednijeg smanjenja posla, a time i smanjenja prihoda.

- Riječ je o mjeri za ugostiteljske objekte, kojima će biti omogućena potpora za nabavu ili najam opreme za rad terasa u zimskim mjesecima - vanjskih grijalica za ugostiteljske objekte, deka za prekrivanje gostiju te šatora ili gazeba. Potpore će se odobravati u visini od 40 posto vrijednosti prihvatljivih troškova i to najviše do 5.000 kuna po jednom korisniku. PDV će se priznati poduzetnicima koji nisu u sustavu PDV-a. Kako bi se poštivala Odluka o komunalnom redu, ugostitelji prije postavljanja privremenih pokretnih naprava, šatora i gazeba, moraju dobiti odobrenje Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo, rekao je Krulčić.

Zahtjev za ovu mjeru objavljen je na web stranicama Grada Pazina te se zajedno s potrebnom dokumentacijom može dostaviti e-mailom.

Također, postojeći program potpora poduzetništvu izmijenjen je u dijelu koji se odnosi na umanjenje zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada te će se zakupci tih poslovnih prostora, koji na dan 20. studenog 2020. podmire zakupninu i komunalnu naknadu za poslovni prostor i eventualne kamate po toj osnovi za razdoblje siječanj-studeni 2020., moći osloboditi obveze plaćanja 90 posto zakupnine za prosinac, a ne 75 posto kako je bilo propisano do sada. To će biti dodatna pomoć poduzetnicima u svladavanju krize uzrokovane koronavirusom, odnosno epidemijom bolesti Covid-19.

Podsjetimo da je Grad Pazin još početkom epidemije, u suradnji i dogovorno s ostalim gradovima u Istarskoj županiji, donio dva seta mjera pomoći gospodarstvu, poduzetnicima i obrtnicima koji posluju na području Pazina, kako bi što lakše prevladali ograničenje rada i smanjenje prihoda.

- Poduzetnicima na području grada je, kroz umanjenje javnih i nejavnih davanja, odobrena potpora u visini 270.000 kuna. Riječ je o potporama u obliku oslobađanja od plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada, oslobađanja plaćanja komunalne naknade, oslobađanja poreza na korištenje javih površina i to za one poduzetnike koji su bili obuhvaćeni mjerama ograničenja ili zabrane rada, a čiji su prihodi u travnju ove godine manji za više od 20 posto nego u istom razdoblju 2019. godine, kaže Krulčić.

Dodajmo kako Grad Pazin s Istarskom županijom, gradovima Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pula, Poreč, Rovinj i Vodnjan, poslovnim bankama (Erste&Steiermarkische bank d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., Istarska kreditna banka Umag d.d., OTP banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisen banka d.d., Addiko banka d.d. te Zagrebačka banka d.d.), Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak te Istarskom razvojnom agencijom, sudjeluje u Programu kreditiranja poduzetnika "Poduzetnik Istarska županija 2020."

Kreditni potencijal cijelog programa iznosi 385 milijuna kuna od čega je 25 milijuna kuna namijenjeno poduzetnicima koji će investirati na području Pazina. Krulčić ističe kako će Grad Pazin sufinancirati kamatnu stopu u visini od jedan posto, pa će već ionako povoljne kamatne stope po ovom programu, biti još povoljnije.

- Konačna kamatna stopa će se za nove investicije kretati u iznosu od 0,9 do dva posto te za trajna obrtna sredstva u iznosu od 1,3 do 2,4 posto, dok će konačna kamatna stopa za kredite preko HBOR-a, koja potiče poduzetništvo mladih, žena i početnika iznositi jedan posto, kaže Krulčić.

Program razlikuje dvije vrste kredita. Investicijske kredite, koji podrazumijevaju kupnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme, nabavu novih proizvodnih objekata i obrtna sredstva do 30 posto iznosa kredita, dok su drugi krediti za trajna obrtna sredstva, koji podrazumijevaju nabavu sirovine, repromaterijala i troškove radne snage.

- Najniži iznos kredita iznosi 50.000 kuna, a najviši u iznosu od 1,5 milijuna kuna u protuvrijednosti u eurima. Za operativnu provedbu kreditne linije zadužena je Istarska razvojna agencija, koja je unaprijedila svoju mrežnu infrastrukturu te se od ove godine zahtjev za poduzetnički kredit predaje u digitalnom obliku, putem online platforme na web stranicama Istarske razvojne agencije, zaključio je Krulčić.

izvor: Glas Istre

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.