Novosti

  • Novosti
  • Dodijeljene nagrade Udruženja obrtnika Brač

Dodijeljene nagrade Udruženja obrtnika Brač


Brač1Na tradicionalnom Obrtničkom plesu održanom 8. veljače u Supetru, Udruženje obrtnika Brač koje okuplja preko 700 otočnih obrtnika svojim zaslužnim članovima dodijelilo je priznanja i nagrade. Predsjednica UO Brač Danica Baričević kazala je kako je obrtništvo iznimno važno za razvoj gospodarstva i za nova radna mjesta.
 „Brački vrijedni obrtnici  pravi su čuvari tradicije ali i uspješni stvaratelji  novih, inovativnih proizvoda i usluga“ – kazala je Baričević. Predsjednica Područne obrtničke komore Splitsko dalmatinske županije Elida Marković čestitala je bračkim obrtnicima na njihovom ustrajnom radu i napredovanju, a kao izaslanica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata,  bračke obrtnike pozdravila je pomoćnica ministra Ana Mandac koja se osvrnula na mnoge mjere koje ministarstvo provodi s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za napredak i razvoj obrtništva. U odličnoj atmosferi bračke obrtnike i njihove goste zabavljali su domaći glazbenici grupa Naranča i B-Band  Brač.

Godišnju nagradu Udruženja obrtnika Brač - priznanje za osobit doprinos razvoju obrtništva otoka Brača dobili su Doris Zinrajh, Maja Damjanović i Nikola Suša.

Nagradu za životno djelo za dugogodišnji  izniman doprinos razvoju bračkog obrtništva dobili su Antonia Kukoč i Stipe Vrandečić, a o svim dobitnima Udruženje obrtnika Brač pripremilo je kratke video priloge koji se mogu pogledati na službenoj facebook stranici

DORIS ZINRAJH - Godišnja nagrada Udruženja obrtnika Brač

B2Od ranoga djetinjstva mlada Doris Zinrajh  znala da će, baš kao i njezina majka, postati frizerkom, a prošle godine otvorila je svoj frizerski salon. Svaki novi klijent za Doris predstavlja novi izazov i mogućnost razvijanja vlastitih ideja. Veliko joj je zadovoljstvo da iz njezina salona klijenti odlaze zadovoljni i sretni. Svoja znanja i vještine neprestano nadopunjuje odlazeći na razne edukacije i seminare u Hrvatskoj i inozemstvu. S velikim užitkom sudjelovala je i na „Bračkoj večeri lipote“, tradicionalnoj reviji na kojoj brački frizeri i stilisti predstavljaju svoja umijeća i kreativnost. Ova mlada djevojka pravi je primjer kako se stalnim educiranjem dobiva zanat za cijeli život. Frizerstvo može pružiti sjajne životne prilike – uvjerena je,  a Godišnje priznanje Udruženja obrtnika Brač  poticaj joj je da ide naprijed i dalje radi ono što voli. „Zanati su danas vrlo cijenjeni i nećete pogriješiti ako se posvetite ovom zanimanju“ poručuje Doris.

MAJA DAMJANOVIĆ – Godišnja nagrada Udruženja obrtnika Brač

Maja Damjanović i njezin suprug Nikola već deset godina uspješno vode caffe bar Lanterna i plažni objekt Acapulco u Supetru. Prvih nekoliko godina nije bilo lako u ugostiteljskom poslu u kojemu se moralo raditi po čitav dan bez slobodnih dana i praznika. U to vrijeme njihova su djeca bila mala, a Lanterna je bila mjesto  gdje se odvijao i dobar dio obiteljskog života. Lanterna i Acapulco postala su omiljena sastajališta Supetrana, a  Maja i Nikola stalno osmišljavaju nove ugostiteljske ponude. Često sudjeluju u organizaciji različitih događanja poput koncerata, izložbi, maškara, društvenih igara, večeri poezije, kvizova… Oboje su vrsni pjevači: Maja pjeva u ženskoj klapi Alegrija i pop rock bendu Maximum, a Nikola, nagrađivani klapski pjevač sudjeluje u međunarodnim baštinskim glazbenim  projektima. Baveći se glazbom obišli su veliki dio svijeta,  a vrlo često svojim donacijama pomažu rad različitih kulturnih i sportskih udruga na području grada Supetra. U Lanterni i Acapulcu mnogi se osjećaju kao u svome dnevnom boravku, a Nikola uvijek ističe kako su sa svojim gostima poput malo veće obitelji. Maja Damjanović  za svoj je ugostiteljski obrt i pozitivno djelovanje u lokalnoj zajednici zaslužila godišnje priznanja Udruženja obrtnika Brač.

NIKOLA SUŠA - KACAVIDA - Godišnja nagrada Udruženja obrtnika Brač

Mladi supetarski taksist Nikola Suša počeo je raditi odmah poslije završene srednje škole, a već nakon četiri godine rada u obiteljskom poslu postaje samostalnim obrtnikom i kupuje svoj automobil za taksi prijevoz. Svaki dan za njega je novi izazov, a mnogi turisti koje je vozio po Braču javljaju mu se s porukama pohvale i preporučuju ga svojim prijateljima koji dolaze na otok.  Vožnja s Nikolom  ostaje im u dobrom sjećanju, a on se trudi da tako bude sa svima koje vozi. Posao taxi vozača za njega je uzbudljiv i dinamičan, on je i svojevrstan turistički vodič koji klijentima prenosi svoje znanje i ljubav za svoj otok. Nikola je komunikativan i neposredan i doista uživa u vožnji, lako sklapa poznanstva, a klijenti s njim često ostaju u prijateljskom kontaktu.

ANTONIA KUKOČ – Nagrada za životno djelo Udruženja obrtnika Brač

Ugostiteljski obrt Antonie Kukoč iz Bola otvoren je 1989. kada je sa suprugom Tončijem Kukočem Bagerom otvorila kafić Marinero. Vrlo brzo Marinero postaje nezaobilaznim mjestom za svakodnevna druženja Boljana i njihovih gostiju. Ovdje su se  odvijala različita zabavna događanja: koncerti , plesne večeri, karnevali, društvene igre, sportska natjecanja i slično. Marinero je  za mnoge Boljane, osobito zimi,  bio „centar svita“. Obitelj Kukoč proširila je posao otvorivši restoran Mali raj na predivnoj lokaciji iznad Zlatnog rata u Bolu. Tamo su uredili pravi mediteranski vrt u kojemu brojni gosti uživaju u ukusnim jelima. Mali raj postao je omiljeno mjesto i za romantična vjenčanja i  obiteljske proslave. Usprkos zahtjevnom poslu Antonia i Bager plijene svojom vedrinom i optimizmom. Antonia godinama pjeva u ženskoj klapi Užonca, a Bager je amaterski glumac i nezaobilazno ime čuvenih bolskih karnevala. O njima možda najbolje  kazuje obiteljska prijateljica Lea  koja kaže da su Kukoči uspjeli zbog velike ljubavi prema životu - pravi primjer  bračke obitelji  koja neizmjerno voli svoj otok, koja je uspjela i ide dalje…

STIPE VRANDEČIĆ – Nagrada za životno djelo Udruženja obrtnika Brač

Klesarsku radionicu OK Stipe, Stjepan Vrandečić pokrenuo je 1992. godine, a njegov klesarski  tim vrlo brzo postaje prepoznatljiv po prvoklasnim kamenarskim radovima. Danas zapošljava dvadesetak ljudi na Braču i nekoliko kooperanata diljem Hrvatske, ima kamenolom u blizini Pučišća, radionicu  za obradu kamena, atelje za dizajn i izložbene prostore. Brojni su  vrijedni spomenici kulturne baštine koje su restaurirali Stipe i njegovi klesari. Katedrala i zvonik u Trogiru, Radovanov portal, Jupiterov hram, Zlatna vrata i katedrala svetog Duje u Splitu  - samo su neki od spomenika na kojima su radili. Bili su dio tima koji je za završni projekt obnove Arsenala i kazališta u Hvaru dobio skupnu nagradu Vicko Andrić za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine. „Klesarstvo je težak ali lijep posao, a ja u njemu doista uživam. Tradicija mi je ostala najvažniji dio rada, tomu uvijek težim i to je ono što moramo sačuvati, a naš kamen je važan dio te tradicije“ - kaže Vrandečić. Uz klesarske i restauratorske poslove, na terenu je često valjalo odraditi i komplicirane konstrukcijske i ugradbene zahvate, a Stipe i njegova radionica pravi su majstori za upravo takve, nestandardne i teške poslove. „ On smisli neki sasvim novi stroj i napravi nemoguće“ kaže njegov suradnik Marko Bauk i ističe Stipinu inventivnost i dosjetljivost. Za dugogodišnji uspješan rad  i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva Stjepan Vrandečić dobio je “Zlatne ruke”, najveće priznanje Hrvatske obrtničke komore. Veliki dio svog slobodnog vremena Stipe posvećuje glazbi, predsjednik je puhačkog orkestra Brassčuta u kojem svira trombon. Usprkos svim uspjesima Stipe ostao je skroman i samozatajan. Nagrada za životno djelo Udruženja obrtnika Brač zaista je došla u prave, kamenarske ruke.
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.