Novosti

  • Novosti
  • AgroTerra Istra 2024. međunarodni poljoprivredni sajam u Istri

AgroTerra Istra 2024. - međunarodni poljoprivredni sajam u Istri


Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostoru polivalentne dvorane Školsko – gradske sportske dvorane u Pazinu najavljeno je treće izdanje međunarodnog poljoprivrednog sajama – AgroTerra Istra 2024. koji će vikend nakon Uskrsa, točnije, od 5. do 7. travnja održati u Pazinu upravo na lokaciji spomenute sportske dvorane i vanjskog prostora, a ove se godine širi i na Šetalište pazinske gimnazije.

Predstavnicima medija obratili su se direktor sajma Marko Londero iz tvrtke Mars Eventi d.o.o., zatim gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić te Alison Merlić, tajnica Udruženja obrtnika Pazin.

Sajmeni prostor premalen za sve zainteresirane izlagače

Na samom uvodu u konferenciju Londero je pozdravio nazočne medije, govornike i ostale nazočne partnere te objavio da je sajam u potpunosti popunjen te da mjesta za izlagače više nema: „Kao što je obećano, nastojimo raditi na povećanju kvalitete sajma i njegove ponude iz godine u godinu. Već ovu se širimo dalje kako nam prostor omogućava te će dio izlagača biti i na Šetalištu.“ naglasio je Londero te se dalje zahvalio svim partnerima koji sudjeluju u organizaciji poljoprivrednog sajma; „Podrška i suradnja s našim partnerima vrlo je bitna za daljnji razvoj sajma. Njihova podrška nam je značajna te zato posebno zahvaljujem Gradu Pazinu, Istarskoj županiji, Obrtničkoj komori Istarske županije i Cehu za poljodjelstvo. Zahvaljujemo i domaćinima iz Pazin sporta d.o.o. koji su nam već treću godinu partneri te se u njihovim prostorima Školsko – gradske sportske dvorane ovaj sajam i održava. Pozivam sve posjetitelje da obiđu lokacije i izlagače kako u dvorani tako i na površinama oko dvorane te ove godine i na Šetalištu pazinske gimnazije.“

Prilika za obnovu mehanizacije, alata i „zelenih zaliha“ 

Zadovoljstvo što sajam raste iskazala je i gradonačelnica Suzana Jašić. „Odlične su vijesti da ova priča iz godine u godinu raste, što znači da je ideja organizatora pala na plodno tlo. Grad tradicionalno pruža podršku sajmu jer je poljoprivreda vrlo važna grana našeg gospodarstva. Tradicionalno se uključujemo kroz suradnju oko prostora dvorane i javnih površina, a tu je i financijska podrška. Zapravo, sve što se u Pazinu radi je jedna velika međusobna suradnja“, naglasila je Jašić.  

Rekla je i kako će tom  prilikom ugostitelji i trgovci u Pazinu imati  produženo radno vrijeme te je pozvala što veći broj posjetitelja iz Istre da posjete sajam za vikend nakon Uskrsa i da obnove mehanizaciju, alate i „zelene zalihe“ za svoje vrtove i njive ili, pak, balkone i terase.

Ove godine naglasak na temu stočarstva

Podrška Istarske županije je prisutna od prvog dana nastanka ideje o sajmu te se medijima obratio pročelnik UO za poljoprivredu Ezio Pinzan. „Ovaj sajam je bio potreban Istarskoj županiji jer sve objedinjuje. Pored turizma, mi smo i regija poljoprivrede te je, nakon sunca i mora, enogastronomska ponuda izuzetno važna. Važna nam je stoga i edukacija i potpora mladim poljoprivrednicima kako bi ostali na selu. Pratimo tematski svake godine sajam, a ove će godine naglasak biti na stočarstvo s ciljem da poljoprivreda u Istri postane samoodrživa i da se naša županija pozicionira još čvršće na svjetskoj gastro karti s vrhunskim proizvodima“, naglasio je Pinzan te je još dodao da se zahvaljuje organizatoru što nastavlja razvijati sajam te se nada da će ove godine postići još bolji rezultat u broju zadovoljnih izlagača i posjetitelja.

Suradnja organizatora i Obrtničke komore Istarske županije također je vrlo važna podrška od prvog sajma. Ona je kreirana u smjeru omogućavanja popusta za izlagače od 25% koju daje Mars Eventi d.o.o. i drugih 25% koje participira Obrtnička komora Istarske županije svim obrtnicima članovima OK-a koji se žele prijaviti i izlagati na ovom poljoprivrednom sajmu. „U ime Obrtničke komore Istarske županije nastavljamo suradnju s poljoprivrednim sajmom u Pazinu. Osvrnuo bi se na važnost ovog sajma i kada spominjemo neke brojke na području naše županije. U Istri djeluje oko 5.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), oko petstotinjak poljoprivrednih obrta, a onih koji se bave isključivo poljoprivredom kao osnovnom djelatnosti je oko 150. Zato moramo surađivati i našim poljoprivrednicima omogućiti sudjelovanje na ovom sajmu,“ naglasio je Momić.

Ispred Udruženja obrtnika Pazin predstavnicima medija obratila se Alison Merlić, tajnica Udruženja obrtnika Pazin: „Sajam Agroterru  prate i trgovine u centru Pazina koje će i ove godine za vrijeme sajma nuditi popuste od 20% i više na dio ili cjelokupni asortiman.  Sudjeluju: trgovina AMDS by AMADEUS jeans,  Amica,  Antica kolači i torte, trgovina Aksea i  Lulu & Lolita, krojačko – trgovački obrt Maja, Metraža Štefi, TO Nika, trgovina cipela Niki shoes i Niki fashion corner ( 3 trgovine u gradu), trgovina CLOVER,  trgovina kućanskih potrepština Tony te gift shop Poklončić (prirodna kozmetika 10%, ručno rađeni nakit 10%).“

Merlić je istaknula da će u ponudi navedenih trgovina biti širok asortiman muške, ženske i dječje odjeće i obuće, igračaka i modnih dodataka, školskog i uredskog pribora, suvenira, zavjesa i metražne robe, posuđa te kućnih potrepština i kolača.

Bogata ponuda

Na sajmu poljoprivrede će se moći pronaći: proizvodi s raznih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pčelara, maslinara, vinara, pršutara, proizvođača sireva i ostalih mliječnih proizvoda, proizvođača eko prehrambenih proizvoda, moći će se vidjeti i kupiti proizvode destilerija i proizvođača pive te proizvođača raznih drugih prerađevina na bazi povrća, voća, morskih plodova, proizvođače ili zastupnike za veliku i malu poljoprivrednu mehanizaciju, agrarije, rasadnike te sve ostale koji su povezani s poljoprivredom. Karakteristika ovog sajma je izvrsna posjećenost i zbog bogate ponude proizvoda kako za male, hobi poljoprivrednike, tako i za velike poljoprivredne proizvođače. Unutarnji izložbeni prostor prostire se na cca. 1.200 kvadrata, a vanjski na 6.000 kvadrata.

Otvorenje sajma je u petak 5. travnja u 11 sati i bit će otvoren do 19 sati. U subotu su vrata sajma otvorenja od 10 do 19, dok je u nedjelju sajam otvoren od 10 do 17 sati.

Ulaz na sajam za sve posjetitelje je besplatan!

Sajam će se održati u Pazinu u prostoru Školsko-gradske sportske dvorane i na površinama oko samog objekta.

https://www.agroterraistra.com/  

Program 3. međunarodnog sajma poljoprivrede AgroTerra Istra – Pazin

Petak, 5. 4. 2024.

11:00   Svečano otvorenje sajma AgroTerra Istra 2024.

11:30   Obilazak sajma – uzvanici i mediji

11:30   Izložba likovnih radova polaznika Dječjeg vrtića Olge Ban iz Pazina (u atriju Dvorane)

14:30   Veterinarska stanica Pazin – predavanje (polivalenta dvorana)

Subota, 6. 4. 2024.

11:00    Hrvatski šumarski institut: „Agro šumarstvo u praksi – plantaže tartufa“ (polivalentna dvorana)

15:00  „Bespovratna sredstva za male i srednje poduzetnike“: predavanj i izlaganje o mogućnostima: Katarina Vojnović (Evolve savjetovanje), Kristina Radolović (MPN digitalconsulting) (polivalentna dvorana)

Nedjelja, 7. 4. 2024.

11:00   „Domaće od malih nogu“ predstava za djecu – LAG središnje Istre (polivalentna dvorana)

izvor: www.pazin.hr
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.