Novosti

  • Novosti
  • „Advent u srcu Istre: klizalište, programi, sajmovi“

„Advent u srcu Istre: klizalište, programi, sajmovi“


Blagdanski programi u Pazinu

Na konferenciji za medije održanoj 2. prosinca 2021. na lokaciji Klizališta u srcu Istre, Gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić  sa svojim suradnicama i suradnicima predstavila je blagdanski program koji će se odvijati u Pazinu tijekom prosinca i siječnja.

Grad Pazin je, nakon jednogodišnje pauze, s brojnim dionicima iz lokalne zajednice pripremio blagdanske programe koji će se odvijati kroz mjesec prosinac i dio mjeseca siječnja ukoliko epidemiološke  mjere i druge okolnosti to budu dozvoljavale.

'Bilo nam je važno osigurati klizalište za djecu i ponuditi programe koji će unijeti živost u Pazin. Pripreme su tekle u pandemijskim uvjetima neizvjesnosti oko mogućnosti održavanja programa i limitiranim proračunskim sredstvima. Upravo zbog toga je Grad Pazin okupio svoju najveću snagu, a to je lokalna zajednica, u zajedničkom promišljanju i kreiranju sadržaja čija je posebnost i vrijednost upravo u zajedničkom angažmanu lokalnih snaga i kvalitetnih programa koji se marljivo kreiraju čitavu godinu', poručili su iz Ureda Grada.

U kreiranje sadržaja uključile su se gradske udruge i ustanove, lokalni ugostitelji i trgovci, lokalni organizatori evenata te Turistička zajednica središnje Istre, Udruženje obrtnika Pazin i Pučko otvoreno učilište Pazin s kojima je održano niz tematskih sastanaka. Uzimajući u obzir savjete i mišljenja struke, izvođača i nositelja programa kreiran je sadržaj, odabrana lokacija, definiran raspored prostora i sve druge tehničke i programske karakteristike.

Sa skromnim sredstvima i značajnim angažmanom svih uključenih organizirani su blagdanski programi koji će sadržavati četiri osnovne komponente: klizalište u Srcu Istre, kulturne, zabavne i sportske programe uz klizalište te ostale programe u Gradu uključujući Dan palačinki te mali Božićni sajam.

Klizalište u srcu Istre

Malo otvoreno klizalište bit će postavljeno u intimnoj atmosferi na platou ispred Spomen doma. Klizalište, ukoliko vremenski uvjeti dozvole, kreće s radom 6. prosinca povodom Sv. Nikole, a bit će otvoreno najmanje do kraja školskih praznika 9. siječnja 2022. godine. Ako vremenski uvjeti dozvole i do kraja siječnja. Klizanje će biti besplatno za posjetitelje, uz najam klizaljki, a bit će otvoreno svaki dan od 10 do 21 sat. 'Pozivamo  sve, a osobito djecu Pazina i susjednih općina, da provedu svoje slobodno vrijeme u druženju na otvorenom', pozvali su iz Grada Pazina.

Na klizalištu će se povremeno odvijati tematski programi poput disca na ledu i drugih animacijskih sadržaja. Uz klizalište će biti postavljeno i nekoliko adventskih kućica s ugostiteljskom ponudom, osobito u vrijeme posebnih događanja i programa koja će se odvijati na pozornici uz klizalište. Javni poziv za simbolični zakup kućica upravo je u tijeku, do popunjenja mjesta.

Programi uz klizalište - klizalište kao mjesto susreta

Uz klizalište će biti postavljena pozornica na kojoj će se odvijati programi lokalnih udruga i ustanova. Organizira se dvadesetak programa koji će se odvijati na pozornici uz klizalište, ali i na drugim lokacijama diljem grada, osobito u Spomen domu.

'Uz klizalište očekujemo nastupe pazinske limene glazbe, mažoretkinja, folkloraša, plesne skupine, glazbenog odjela osnovne škole i djece iz Zajednice Talijana. Osim toga klizalište će biti i mjesto susreta odnosno starta i cilja ili dodjele nagrada za brojna sportska događanja poput planinarskih i pješačkih pohoda, dječje utrke, zimske lige u boćanju, nogometu i košarci pa čak i posebnom programu Igre bez granica koje se pripremaju za djecu i odrasle. Pripremaju se i programi na drugim lokacijama poput višednevne Bajkomanije za djecu u Spomen domu ili dolaska Djeda Mraza i darivanja djece u Društvu Naša djeca (u bivšoj vojarni). U Spomen domu će se održati i godišnji koncerti zbora Roženice i Limene glazbe Pazin, sve sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama. Udruge i ustanove su udružile snage s lokalnim ugostiteljima pa će se tako u caffee baru Epulon održati jazz koncert, a u buffetu Bunker čak tri etno koncerta tijekom prosinca', najavili su iz Grada.

Uz navedene programe udruga i ustanova Grad Pazin organizira i posebne programe povodom otvorenja klizališta 6. prosinca, povodom dana palačinki 11.prosinca, zatim koncert povodom Božića 25. prosinca i Doček u podne 31. prosinca na klizalištu. Za kraj rada klizališta, u siječnju, bit će organizirana mala predstava za djecu.

Dio programa produžuje se i na siječanj kada će se na klizalištu te diljem grada odvijati dodatni programi.

Dan palačinki

Umjesto tradicionalnog Festivala palačinki planira se u subotu 11. prosinca 2021. održati Dan Palačinki i na taj način zadržati manifestaciju u manjem obimu, prilagođenu epidemiološkim mjerama. Namjera je zadržati pojedine elemente festivala koji se organizira od 2014. godine te na Dan palačinki u suradnji s ugostiteljima realizirati Slatki vikend i promovirati ponudu palačinki u lokalnim ugostiteljskim objektima. Kroz Slatki shopping ponuditi posjetiteljima cjelodnevni rad trgovina s ponudom popusta, te sa turističkim subjektima u Pazinu organizirati Slatke posjete s popustima za turističke sadržaje.

Udruženje obrtnika Pazin je sa svojim obrtnicima  na tri lokacije, na glavnom gradskom Trgu,  u prolazu Pasaja i Trgu Male fontane pripremilo prigodno mjesto za božićni photo session  na postavljenoj klupici  i  na prigodno označenim tablicama s informacijama o ponudi u pazinskim trgovinama za blagdane te gdje otići na marendu, kavu, masažu, kod frizera!

Božićni sajmovi

Grad Pazin još od 2010. godine na Trgu slobode organizira mali Božićni sajam. U tjednu prije Božića od 17. do 24. prosinca. na desetak će štandova svoje proizvode izlagati i prodavati lokalni proizvođači i OPG-ovi te gradske udruge i ustanove. Javni poziv za sudjelovanje otvorit će sljedeći tjedan pa i ovim putem pozivaju zainteresirane da se jave.

Uz ovaj sajam cijeli će mjesec u Likovnoj galeriji biti otvorena prodajna izložba radova članova Društva likovnih stvaratelja pa pozivaju svih da na ovim malim lokalnim sajmovima pronađu darove i na taj način podrže svoje sugrađane i sugrađanke.

Također, tradicionalni pazinski samanj, bit će održan prvog utorka u prosincu (7.12.2021.) i u siječnju (4.1.2022.)

Grad Pazin će sa suradnicima sve programe redovito najavljivati u medijima i putem društvenih mreža gdje će se iz tjedna u tjedan moći pratiti satnica i detaljnije najave svih sadržaja.
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.