Novosti

  • Novosti
  • U Krškom održan susret slovenskih i hrvatskih ministara gospodarstava, komora i ...

U Krškom održan susret slovenskih i hrvatskih ministara gospodarstava, komora i obrtnika


lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb

Konsenzus sudionika sastanka: Podrška države ključna je za održiv i učinkovit komorski sustav

Obrtnička komora Zagreb i Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško su u petak, 24. studenoga 2023. u slovenskom dvorcu Rajhenburg organizirali susret hrvatskog ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića i slovenskog ministra za gospodarstvo, turizam i sport Matjaža Hana s predstavnicima komorskog sustava te obrtnicima i poduzetnicima Hrvatske i Slovenije. Sastanku su nazočili predsjednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar sa suradnicima i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil s potpredsjednicima Antunom Trojnarom i Adolfom Cvancigerom te predstavnicima Obrtničke komore Zagreb.

Predstavnici hrvatske i slovenske područne komore su kao organizatori događanja iznijeli usporedni prikaz aktualnog stanja u dvjema susjednim zemljama po temama ključnima za razvoj obrtništva kao podlogu za razgovor ministara i obrtnika te su obuhvatili nedostatak radne snage, obrazovni sustav, promociju obrtničkih zanimanja, zapošljavanje te mobilnost radne snage i prekogranično pružanje usluga. Tako je zaključeno kako je nedostatak radne snage problem svake obrtničke djelatnosti u Hrvatskoj i da je uvoz radne snage nužnost te da je zajednička obaveza i odgovornost sukreirati na svim razinama sustav koji će proizvoditi domaću radnu snagu za naše potrebe i zadržati je u granicama Hrvatske, kao i obrazovni sustav koji odgovara potrebama tržišta rada i koji se temelji na praksi. Također, sudionici sastanka su se složili da je za kompleksnu problematiku uvoza strane radne snage potrebno uspostaviti suradnju svih ključnih dionika te donijeti cjelokupnu, sveobuhvatnu i dugoročnu strategiju, kao i za mobilnost radne snage i prekogranično pružanje usluga te da promocija strukovnih zanimanja mora nastaviti biti snažna i usmjerena i na roditelje i na djecu, pri čemu je potpredsjednik HOK-a i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar pozvao sve nazočne na 9. Zagrebački obrtnički sajam, veoma važan i uspješan projekt predstavljanja i popularizacije strukovnih zanimanja koji svake godine okuplja 6000 učenika osnovnih škola, a kojeg su u nekom obliku preuzele brojne područne komore.

„Osobito mi je drago što se svi ovdje slažemo da bez podrške države komorskom sustavu nema sustavnog i pravog razvoja obrtništva, jednako kao što bez sluha za probleme obrtnika nema njihovog prosperiteta. Mi smo apolitični, ali trebamo podršku politike i pošteno je reći da mi u svojoj Vladi i resornom ministarstvu imamo partnera koji opetovano iskazuje brigu za obrtništvo i poziva nas na dijalog – vidljivo je to kroz nekoliko paketa pomoći, kao i posljednji nastavak ograničenja cijena energenata koji je mnogima uvelike olakšao poslovanje u sada već godinama višestrukih kriza. Problema ima i uvijek će ih biti, zastupamo interese više od 111 tisuća hrvatskih obrtnika,  na nama je da tražimo rješenja“, naglasio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.  

Ministri gospodarstva Hrvatske i Slovenije su apostrofirali demografski problem kao ključan u kontekstu nedostatka radne snage, ali i potencijala za jačanje gospodarstva. Ministar Filipović najavio je nastavak poticaja za provođenje naukovanja i stipendiranje učenika strukovnih zanimanja, ali i dijaloga u traženju rješenja za nedostatak radne snage i sve druge probleme obrtništva, poručivši obrtnicima da nastave raditi tako kako rade, dajući doprinos hrvatskom gospodarstvu.
HOK Obrtnik Plus
HOK Majstori ljepote
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.