Novosti

  • Novosti
  • Svjetski dan rješavanja sukoba 19. listopada

Svjetski dan rješavanja sukoba - 19. listopada


Dan rješavanja sukoba globalni je događaj koji se obilježava se od 2005. godine radi popularizacije koncepta mirnog rješavanja sukoba i povećanja svijesti o raznim dostupnim mirnim metodama rješavanja konflikata i sukoba.

Osvještavanje i edukacija o prikladnim načinima rješavanja sukoba doprinosi osobnom rastu, unaprjeđenju međuljudskih odnosa i u konačnici kvalitetnijem i zdravijem društvu.

U skladu s globalnim trendovima i zakonodavnim reformama Hrvatska obrtnička komora (HOK) je dugi niz godina poticatelj, edukator i promotor alternativnog načina rješavanja sporova putem dva neovisna tijela Suda časti i Centra za mirenje.

Posljedice sukoba do kojeg dođe pri poslovanju mogu biti teške, financijski pogubne ako ih se ne rješava pravovremeno te na brz i efikasan način npr. pregovaranjem, posredovanjem, predlaganjem rješenja, medijacijom ili na drugi način koji može biti alternativa redovnom sudskom postupku.

Za razliku od uobičajenog formalnog sudskog postupka u kojem se stranke bore da budu u pravu i da pobjede jedni druge, u postupku medijacije cilj je naći zajedničko prihvatljivo, brzo i učinkovito rješenje koje je u obostranom interesu.

Na Centru za mirenje pri HOK-u u pronalasku takvog rješenja pomažu educirani medijatori s Liste medijatora Centra. U postupku medijacije stranke biraju svog medijatora, osobu od povjerenja koja pomaže da prekinutu komunikaciju, svađu i nerazumijevanje zamijene slušanjem, razumijevanjem i obnavljanjem povjerenja.

Na Sudu časti HOK-a, u prvoj fazi postupka (prethodni postupak mirenja), strankama pomaže educirano osoblje Suda, tajnik Suda ili ovlašteni djelatnik u područnoj obrtničkoj komori ili udruženju obrtnika, kako bi pronašli zajedničko, prihvatljivo rješenje koje će rezultirati sklapanjem nagodbe koja je izjednačena s pravomoćnom sudskom presudom.

Članovi Hrvatske obrtničke komore u slučaju spora sa svojim poslovnim partnerom, potrošačem, državom i slično mogu se obratiti jednom od tijela za alternativno rješavanje sporova. Više na HOK - Usluge rješavanja sporova

Foto: freepik.com
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.