Novosti

  • Novosti
  • Poduzetničko gnijezdo uči mlade kako mogu sami stvarati i jednog dana kvalitetno...

Poduzetničko gnijezdo uči mlade kako mogu sami stvarati i jednog dana kvalitetno živjeti od svoga rada.


Pet godina prošlo je od otvaranja Poduzetničkog gnijezda u osnovnoj školi Stjepan Radić u Brestovcu Orehovičkom koja je tada postala prva poduzetna škola u Hrvatskoj, a kum projekta kojim se djeca uče cjelokupnom procesu od ideje do razvijanja proizvoda te stvaranja novih vrijednosti je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Povodom blagdana posjetili smo školu i njezinom ravnatelju Zdenku Kobešćaku uručili poklon - razne alate kojima učenici izrađuju nakit, privjeske za ključeve te adventske vijence koje prodaju i tako razvijaju poduzetnički duh.

Veliko hvala što nas pratite svih pet godina. Dali ste nam krila i potaknuli nas na uspjeh, rekao je ravnatelj Kobešćak podsjećajući koliko im je značila podrška Hrvatske obrtničke komore i predsjednika Ranogajca kada su prije pet godina prepoznali važnost projekta koji je danas ponos čitave Krapinsko-zagorske županije.

Škola je potpuno opremljena digitalnim tehnologijama – pločama po kojima učenici mogu pisati prstima, tabletima, 3D printerom, učionicom u oblacima u kojoj učenici mogu usvajati znanja viseći sa stropa, učionicom za igrifikaciju s didaktičkim elementima gdje najmlađi učenici razvijaju finu motoriku.

Imaju i vlastitu radio postaju. U studiju snimaju razne priloge i intervjue  koje objavljuju na internetskom radiju Srce Zagorja, a prenose ih i lokalne radio postaje Radio Kaj, Radio Zabok i druge. Izradili su i malu vjetroelektranu te meteorološku postaju čiji su podaci vidljivi su na online platformi Pljusak.com.

Osim novih tehnologija koje primjenjuje u svakodnevnom radu imaju i vrt te dva plastenika. Uzgajaju voće i povrće te pripremaju zimnicu kojom nadopunjuju školsku prehranu. Na proljeće planiraju zasaditi lješnjake i vinovu lozu. Uz to sakupljaju i kišnicu koju koriste za  zalijevanje biljaka te ispiranje wc-a.

Ponašamo se odgovorno i tržišno, pokušavamo biti poduzetni i kreativni, privući sredstva da bi oplemenili našu školu i uveli nove sadržaje, objašnjava ravnatelj Kobešćak. Ističe kako im je cilj djecu naučiti kako mogu sami stvarati i jednog dana kvalitetno živjeti od svoga rada.  Koliko su u tome uspješni najbolje pokazuje podatak  da je čitava prošlogodišnja generacija osmaša upisala  strukovne srednje škole.

Veliko nam je zadovoljstvo biti dio ove priče jer vi ovdje stvarate budućnost, rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec. Zaključno je poručio da je na svima nama da mijenjamo razmišljanje roditelja o obrtničkim zanimanjima kao manje vrijednima i tako ovim mladim ljudima dajemo novi pogled u budućnost i poticaj da ostanu u svom kraju te svojim rukama stvaraju i jednog dana zarađuju za sebe i svoju obitelj.Preuzimanja
HOK Obrtnik Plus
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.