Novosti

  • Novosti
  • Održano XXIII. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu

Održano XXIII. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu


lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb

U Vodicama se od 25. do 27. travnja 2019. godine održalo 23. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, s naglaskom na jačanje investicija i poticanje inovacija. Savjetovanju je prisustvovao i predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec sa suradnicima.

Prvoga dana, prilikom otvorenja savjetovanja, sudionicima su se obratili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ujedno i kao izaslanik predsjednika Vlade RH, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, šibensko-kninski župan Goran Pauk i gradonačelnica Vodica Nelka Tomić.

Posebnu pozornost izazvala su izlaganja suosnivača tvrtke Q Software, g. Filipa Ljubića o potencijalima i prednostima Hrvatske za ulagače te prof. Velimira Sriće o trendovima u upravljanju inovacijama i promjenama koje budućem gospodarstvu donose sve brže tehnološke promjene.

Ministar gospodarstva Darko Horvat i predsjednik Uprave HAMAG - BICRO-a Vjeran Vrbanac otvorili su poziv za program POC, namijenjen provjeri poslovnog koncepta, te su predstavljeni rezultati dosadašnje provedbe takvog projekta.

Drugi dan održavanja Nacionalnog savjetovanja donosi zanimljive panele, među kojima je prvi održan pod nazivom „Pitajte Vladu“ uz sudjelovanje šest ministara iz Vlade RH te glavnog državnog inspektora i ravnatelja HZZ-a.

Među mnogim pitanjima na koje su dužnosnici odgovarali, ističe se odgovor g. Mikulića koji je javno potvrdio kako novoosnovani Državni inspektorat za manje prekršaje neće odmah izricati kazne već će one ostati kao način postupanja za teže prekršaje. Inspektori će kod manjih prekršaja postupati u tri koraka počevši od prevencije i zatim edukacije, dok će izricanja propisanih kazni ovisiti o prethodna dva koraka.

Ovakav način postupanja je ono za što se Hrvatska obrtnička komora vrlo intenzivno zalaže već niz godina, a osobito naglašeno kroz pripremanje Akcijskog plana Vlade za administrativno rasterećenje gospodarstva. Očekujemo da će se taj zahtjev provesti i kroz praksu, upravo kako je na Savjetovanju i najavljeno, jer će to značiti veliko poboljšanje uvjeta poslovanja za hrvatske obrtnike.

U daljem nastavku Savjetovanja uslijedilo je zanimljivo predavanje izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije g. Zlatka Dalića o važnosti sporta kao hrvatskog izvoznog proizvoda, dok je poslijepodne bilo rezervirano za predstavljanje gaming industrije.

Tijekom programa trećeg dana Savjetovanja, prezentacije su održale i predstavnice Hrvatske obrtničke komore i to, gđa Sanja Martinovsky o projektu ranih upozorenja na probleme u poslovanju, kako bi se pokušalo pravovremeno intervenirati i probleme ukloniti, te gđa Suzana Kolesar o efikasnom rješavanju sporova kao načina bržeg, jednostavnijeg i jeftinijeg rješavanja problema s partnerima ili kupcima, što je preduvjet uspješnog nastavka poslovanja.
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.