Novosti

 • Novosti
 • Održana 14. sjednica Skupštine Hrvatske obrtničke komore

Održana 14. sjednica Skupštine Hrvatske obrtničke komore


U Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika 15. prosinca 2021. godine održana je 14. sjednica Skupštine Hrvatske obrtničke komore. Radni dio sjednice započeo je predstavljanjem projekta eDelivery, sustava elektroničke preporučene dostave za hrvatske obrtnike, u kojem je Hrvatska obrtnička komora partner.

U nastavku sjednice Skupština je donijela sljedeće Odluke:

 • Odluku o izmjeni i dopuni Financijskog plana HOK-a za 2021.
 • Program rada HOK-a za 2022. godinu
 • Financijski plan HOK-a za 2022. godinu
 • Odluku o raspisivanju i provođenju izbora za tijela jedinstvenog komorskog sustava Hrvatske obrtničke komore ( mandatno razdoblje 2022. – 2026.)
 • Odluku da će se Područne obrtničke komore i udruženja obrtnika suzdržati od donošenju skupštinskih odluka o prijenosu ( otuđivanju) obrtničke imovine izvan jedinstvenog sustava organiziranosti obrta do objave konačnog prijedloga Zakon o izmjenama i dopunama Zakona obrtu

Skupština je potvrdila Zaključak radne skupine za odlazak na sastanak na temu izmjene Zakona o obrtu s predstavnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja:

1. Radna skupina prvenstveno će, sukladno odluci Skupštine od 24. studenoga 2021. godine, zastupati stajalište da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zadaću koju mu je Hrvatski sabor dodijelio Zaključkom od 04. ožujka 2021. godine ostvaruje reformom obrtničkog sustava ukidanjem područnih obrtničkih komora te smanjenjem iznosa komorskog doprinosa, čime je zadovoljen kriterij racionalizacije sustava Hrvatske obrtničke komore u funkcionalnom i materijalnom smislu te rasterećenje hrvatskih obrtnika.

2. Radna skupina inzistirat će na tome da postojeća udruženja obrtnika nastave djelovanje kao pravne osobe kako bi se nastavilo kvalitetno pružanje usluga kao što je to i sada slučaj.

3. U slučaju neprihvaćanja prethodnih stavova Skupštine HOK-a od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Radna skupina zastupat će stav da je Nacrt prijedloga zakona potrebno doraditi tako što će se u njega ugraditi odredbe kojima:

 1. će novo udruženje obrtnika biti definirano kao pravni sljednik područnih obrtničkih komora i udruženja obrtnika
 2. su nova udruženja obrtnika dužna osigurati pružanje usluga članovima na prostoru i u prostorijama dosadašnjih udruženja obrtnika
 3. će se urediti način zaštite imovine prenesene na novo udruženje od otuđenja i povrat u slučaju ponovne uspostave udruženja obrtnika u sadašnjem obliku
 4. od datuma stupanja na snagu izmjena Zakona o obrtu novi komorski doprinos dijelit će se po starom modelu sve do uspostave novih udruženja obrtnika
 5. će iznos od 3% komorskog doprinosa biti namijenjen za podmirivanje troškova Ministarstva financija.

Na kraju posljednje ovogodišnje sjednice Skupštine, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, zaželio je blagoslovljen Božić i sretnu 2022. godinu.
HOK Obrtnik Plus
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.