Novosti

  • Novosti
  • Održan Okrugli stol o alternativnom rješavanju sporova

Održan Okrugli stol o alternativnom rješavanju sporova


lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb

Okrugli stol o alternativnom rješavanju sporova održan je 5. prosinca 2023. godine u organizaciji Suda časti Hrvatske obrtničke komore i Centra za mirenje pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Pružanjem usluga efikasnog rješavanja sporova pred Sudom časti i Centrom za mirenje želimo našim obrtnicima i njihovim poslovnim partnerima osigurati brže, transparentno, besplatno ili cjenovno vrlo prihvatljivo rješavanje svih sporova kako bi svoje vrijeme, energiju i novac mogli usmjeriti na poduzetničke aktivnosti, naglasila je u pozdravnom govoru Violeta Jelić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore.

Odlukom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta iz 2017. godine, a temeljem Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova, Sud časti i Centar za mirenje pri Hrvatskoj obrtničkoj komori notificirani kao tijela kvalificirana za alternativno rješavanje svih domaćih i prekograničnih online i offline potrošačkih sporova u Hrvatskoj, a Europska komisija uvrstila ih je na popis notificiranih tijela za alternativno rješavanje potrošačkih sporova na Platformi za online rješavanje potrošačkih sporova, istaknula je Mirjana Magud, predsjednica Suda časti Hrvatske obrtničke komore i Centra za mirenje pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Radni dio započeo je uvodom u temu Ivane Šimić, tajnice Suda časti HOK-a i Centra za mirenje pri HOK-u, dok su u stručnom dijelu Okruglog stola, posebno na teme stanja alternativnog rješavanja sporova u Hrvatskoj te digitalizacije odnosno uvođenja digitalne tranzicije pri rješavanju sporova, sudjelovali suci Suda časti Hrvatske obrtničke komore (suci redovnih sudova, predstavnici obrtnika i udruga za zaštitu potrošača), stručnjaci iz ministarstava, centara za mirenje, visokoškolskog obrazovanja, odvjetnici.

Ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, na temu alternativnog rješavanja potrošačkih sporova i Platforme za online rješavanje sporova, izlaganje je održala Danijela Marković Krstić, voditeljica odjela pri Europskom potrošačkom centru Hrvatska koja je sudionike informirala o prijedlogu Izmjena i dopuna Direktive o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova (EU) 2006/2004 i razlozima za izmjene.

Novoosnovani Centar za mirno rješavanje sporova i novosti koje uvodi Zakon o mirnom rješavanju sporova predstavio je Marin Vuković, privremeni ravnatelj Centra za mirno rješavanje sporova koji je najavio jačanje suradnje između Centra i institucija registriranih za mirno rješavanje sporova, kao i onih koje su osnovane temeljem zakona, poput Centra za mirenje pri HOK-u.

Arijana Kozlevčar, specijalistica u Sektoru za propise građanskog i trgovačkog prava Ministarstva pravosuđa i uprave i voditeljica projekta „Unapređenje sustava sudskog mirenja“, skupu je prezentirala najnovije aktivnosti u projektu „Unapređenje sustava sudskog mirenja“ koji se provodi do travnja 2024., a čiji je cilj jačanje učinkovitosti i efikasnosti pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj.

Jelena Uzelac, prodekanica za nastavu i studijske programe, ispred EFFECTUS veleučilišta, izlagala je o prednostima i nedostacima digitalizacije, koja je neophodan razvojni smjer u poduzetništvu i svakodnevnom životu potrošača pa tako i pri rješavanju sporova.

O svijesti potrošača o mogućnostima izvansudskog rješavanja sporova izlagala je Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača i dopredsjednica Unije potrošača Hrvatske ističući kako je potrebno temeljito raditi na podizanju svijesti i potrošača i trgovaca o svim aspektima ovog odnosa, pa tako i informiranju o prednostima takvog načina rješavanja sporova.

Na završetku skupa zaključeno je kako su ovakvi skupovi dobra prilika za razmjenu iskustava i unaprjeđivanje suradnje dionika koji djeluju na području alternativnog rješavanja sporova u Hrvatskoj.
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.