Novosti

  • Novosti
  • Obrtnička škola u Bjelovaru nakon 35 godina školovat će tesare i zidare

Obrtnička škola u Bjelovaru nakon 35 godina školovat će tesare i zidare


lj,U školskoj godini 2020./2021. Obrtnička škola u Bjelovaru ponovno će otvoriti vrata za učenike koji žele upisati zanimanja tesar i zidar.

Inicijativa za upisom ovih zanimanja krenula je od obrtnika građevinara kojima nedostaje kvalificiranih radnika u ovim zanimanjima.

No, iako tržište rada traži zidare i tesare, dozvolu za pokretanje ovih programa Obrtnička škola nakon prvog traženja nije dobila.

Stoga je Hrvatska obrtnička komora, na traženje Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije uputila zahtjev Ministarstvu znanosti i obrazovanja te tražila hitnu izmjenu negativne odluke, a također se apeliralo i na Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Naime, radi se deficitarnim zanimanjima, koja se nalaze i u Preporukama za upisnu politiku i politiku stipendiranja HZZ-a, objavljenih u prosincu 2019.

„Danas je za nas povijesni datum – 1985. je maturirao posljednji zidar u našoj županiji i ovo je posljednji trenutak da se ponovno počnu školovati djeca za ta zanimanja. Nema nijednog zidara na tržištu niti tesara, imamo Županiju koja preuzima svoj dio troškova, školu koja će to sve organizirati, imamo obrtnike i poduzetnike koji će svu tu djecu uzeti na praksu. Osim stipendije od 2.500 kuna koje daje država za ta zanimanja, dodat će se još između 800 i 2000 kuna po godinama. Sve smo posložili  i dobili odbijenicu. Srećom, uključila se i Hrvatska obrtnička komora na čemu zahvaljujem, kao i Ministarstvu gospodarstva poduzetništva i obrta, jer smo nakon njihova reagiranja dobili potvrdu da se ova zanimanja mogu upisati. Danas su praktički sva obrtnička zanimanja deficitarna i mi jedva čekamo da se na tržištu pojavi kvalitetna radna snaga“, poručio je predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić.
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.