Novosti

  • Novosti
  • Na sastanku u Poreznoj upravi podržani prijedlozi HOK a o primjeni članka 127. Z...

Na sastanku u Poreznoj upravi podržani prijedlozi HOK-a o primjeni članka 127. Zakona o PDV-u


U Središnjem uredu Porezne uprave održan je sastanak s predstavnicima poduzetnika o primjeni članka 127. Zakona o PDV-u koji se odnosi na odgovornost za prijevarne aktivnosti, odnosno izbjegavanje plaćanja PDV-a.

Predstavljen je nacrt aplikacije namijenjene obavještavanju obveznika koji su iskazali pretporez iz poslovnog odnosa s partnerom koji nije podnio obračun PDV-a. U slučaju neusklađenosti obrazaca, Porezna uprava će dostavljati pozive za podnošenje PDV obrasca kao i obavijesti o primjeni čl. 127. Nakon zaprimljene obavijesti, slijedom zakonske odredbe, obveznik će biti smatran odgovornim za prijevarne radnje, odnosno neće moći ostvariti pravo na obračunati pretporez.

Podržavajući legalno poslovanje i sprječavanje zlouporaba, predstavnici Hrvatske obrtničke komore upozorili su da se teret nadzora i sankcioniranja nikako ne smije još jednom prebaciti upravo na one koji postupaju u skladu s propisima.  Ukazali su na moguće probleme koje će imati obrtnici koji posluju ispravno obzirom na možebitnu odgovornost utemeljenu na sumnji PU, za prethodne a osobito za sljedeće račune o obavljenoj isporuci.

Stoga je zatraženo da se aplikacija preispita te da se osigura povratna informacija u slučaju da je poslovni partner pogrešku ispravio. Ukazano je i na težinu stavka 1. i stavka 3. članka 127. gdje bi se kod predujmova, ali i kod prijenosa porezne obveze kod građevinskih usluga velik teret prenio upravo na uredne porezne obveznike temeljem čega su predstavnici Porezne uprave obećali prilagoditi aplikativno rješenje.

Dogovoreno je češće održavanje sastanaka predstavnika poduzetnika s Poreznom upravom kako bi se razmotrili problemi i prijedlozi njihova rješavanja te ujednačile prakse koje će za obje strane predstavljati olakšano postupanje. Predstavnici HOK-a još su jednom zamolili da se razmotri usklađivanje podataka iz PPO obrasca sa PDV obrascima na tromjesečnoj razini što bi značajno rasteretilo kako poduzetnike, tako i referente poreznih ispostava.

 
HOK Obrtnik Plus
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.