Novosti

  • Novosti
  • HOK na 9. Međunarodnoj konferenciji o alternativnom rješavanju sporova ugostio b...

HOK na 9. Međunarodnoj konferenciji o alternativnom rješavanju sporova ugostio brojne međunarodne stručnjake


HOK na 9. Međunarodnoj konferenciji o alternativnom rješavanju sporova ugostio brojne međunarodne stručnjakeHrvatska obrtnička komora devetu je godinu zaredom, 23. i 24. listopada organizirala Međunarodnu konferenciju o alternativnom rješavanju sporova.
Svečanom otvorenju konferencije prisustvovali su brojni ugledni gosti, predstavnici institucija i struke, a svečano ju je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković

U svom je uvodnom govoru ministar Bošnjaković naglasio da je alternativno rješavanje sporova prvenstveno jeftiniji i bitno brži postupak od onog koji ide na sud, a stranke koje su prethodno bile u prijeporu češće ostaju u dobrim odnosima, što im omogućava otvorenost za nastavak suradnje.

HOK na 9. Međunarodnoj konferenciji o alternativnom rješavanju sporova ugostio brojne međunarodne stručnjakeKonferencijom se u suradnji s Ministarstvom pravosuđa RH i Vijećem Europe, uz potporu Odbora za učinkovitost pravosuđa (CEPEJ) obilježio i Europski dan civilnog pravosuđa 2018, a održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te u suradnji s Ministarstvom pravosuđa RH koje je uz Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH bilo i pokrovitelj konferencije. 

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec izrazio je zadovoljstvo sve većim interesom struke i javnosti kako domaće tako i međunarodne za ovu konferenciju te je istaknuo da je platforma online rješavanja sporova jedna od najvećih tehnoloških blagodati. „Ona je posebno bitna za stranke koje su prostorno udaljene, a omogućuje im da jeftino, brzo i transparentno dođu do kompromisnog rješenja. Ako pravda kao ostvarivanje zakonom zajamčenih prava nije brza i financijski dostupna, ona ostaje lišena svojih osnovnih karakteristika – ona više nije pravda. I zato putem tijela notificiranih za alternativno rješavanje sporova  - Suda časti i Centra za mirenje u Hrvatskoj obrtničkoj komori želimo osigurati dostupnost, transparentnost, brzinu i efikasnost kako se poslovanje obrtnika ne bi opterećivalo dugim i iscrpljujućim sudskim procesima“, zaključio je.

Na početku konferencije pozdrav sudionicima uputili su i Damir Kontrec, predsjednik Suda časti i Centra za mirenje HOK-a, Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva te Ivana Soić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta RH.

9. MARSU radu konferencije, koja je jedina takva u regiji, i ove je godine sudjelovalo 150 sudionika iz Hrvatske te susjednih država i država EU, među kojima su gospodarstvenici, medijatori, suci, odvjetnici, predstavnici i zaposlenici tijela državne uprave i tijela lokalne i regionalne samouprave, predstavnici potrošača, komorskih suradničkih institucija, banaka, osiguravajućih društava i drugi.

Neki od poznatih međunarodnih stručnjaka koji su se odazvali sudjelovanju na konferenciji su Paul Embley iz SAD-a, Agathe Girard-Camilleri iz Francuske, Luc Hendrickx i Christoph Decker iz Bruxellesa, iz Poljske Ewelina Wetrys, iz Irske se Skype vezom javio Brian Hutchinson, a iz Velike Britanije se jedan od stručnjaka, James Walker javio Skype vezom, dok je Graham Ross održao čak dva predavanja.

Potporna institucija konfernciji bilo je ICC Međunarodni centar za ARS iz koje je na konferenciji sudjelovao Andrija Erac, dok je Petya Murgova, predstavila rad udruge BADR.

Medijski pokrovitelji ARS-a bili su Lider, Poslovni dnevnik, Suvremena.hr te Ja trgovac

Konferencija je u skladu sa suvremenim trendovima naglasak stavila na temu digitalizacije ugospodarstvu, upravi i pravosuđu,ajedna od široj javnosti najzanimljivijih tema o kojoj se na konferenciji govorilo bila je  „Potrošačko pravo u digitalnom dobu“.

Partneri konferencije koja se održala u prostoru Hrvatske obrtničke komore bili su  EFFECTUS studij financije i pravo - visoko učilište čiji je predstavnik dao prikaz načina edukacije o alternativnom rješavanju sporova u obrazovnom sustavu i Visoko učilište ALGEBRA koje je predstavilo novi projekt „Google digitalna garaža“.Preuzimanja
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.