Novosti

  • Novosti
  • HOK inzistira da se obrtnicima omogući slanje e računa u ime obrta putem elektro...

HOK inzistira da se obrtnicima omogući slanje e-računa u ime obrta putem elektronične osobne iskaznice (eOI)


HOK inzistira da se obrtnicima omogući slanje e-računa u ime obrta putem elektronične osobne iskaznice (eOI)Obrtnici ne mogu slati e-račune putem eOI bez plaćanja digitalnog certifikata stoga je Hrvatska obrtnička komora uputila prigovor na FINA-inu aplikaciju za slanje e-računa

Povremeno slanje e-računa prema obveznicima javne nabave uređeno je Zakonom o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (NN 94/18).

Za ovu potrebu obrtnicima je omogućeno koristiti FINA-inu web aplikaciju za izdavatelje putem koje je moguće pojedinačno slanje računa prema obveznicima javne nabave.

Međutim, FINA upozorava da korisnik koji je proces registracije odradio putem elektronične osobne iskaznice građana Republike Hrvatske (eOI) i šalje račune putem eOI, račun šalje kao fizička osoba. U slučaju da korisnik ima potrebu slanja računa u ime obrta, mora posjedovati digitalni certifikat na kripto uređaju koji glasi na ime obrta.

Hrvatska obrtnička komora ovakvo postupanje smatra nedopustivim jer su obrtnici dovedeni u zabludu prikazivanjem da će moći slati e-račune putem eOI i bez plaćanja digitalnog certifikata, dok iz prakse proizlazi da to mogu činiti samo fizičke osobe.

S ciljem izgradnje narušenog povjerenja, optimiziranja poslovnih procesa obrtnika te izbjegavanja dodatnog financijskog opterećenja obrtnika, Hrvatska obrtnička komora inzistira da se obrtnicima omogući slanje e-računa u ime obrta putem eOI.
HOK Obrtnik Plus
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.