Novosti

  • Novosti
  • HDZ, SDP i Možemo predstavili svoje programe obrtnicima

HDZ, SDP i Možemo predstavili svoje programe obrtnicima


lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb
lorem ipsum dolor sit thumb

U proteklih tjedan dana predstavnici triju stranaka  – HDZ, SDP i Možemo - su u kući hrvatskih obrtnika predstavili svoje gospodarske programe i odgovarali na pitanja obrtnika. U ime HDZ-a susretu i razgovoru s obrtnicima su nazočili aktualni predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Habijanom i ministrom financija Primorcem te brojnim suradnicima, u ime stranke „Možemo“ premijerska kandidatkinja Sandra Benčić te u ime SDP-a prof. dr.sc. Josip Tica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Antun Trojnar, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik najveće područne komore, Obrtničke komore Zagreb, koja broji više od 32.000 obrta, izrazio je zahvalnost svim političkim strankama na dolasku, istaknuo važnost obrtništva, a time i njihovog dolaska te pozvao na nastavak suradnje: „Puno puta smo čuli da je obrtništvo zdravi temelj gospodarstva. Doista jest, broj obrta kontinuirano  raste, a obrtništvo čuva našu kulturu, tradiciju i identitet. Pred svima nama je puno posla, izgled užih centara naših gradova i gomila praznih prostora jedan su od pokazatelja samo jednog od brojnih problema. Očekujemo nastavak suradnje na dobrobit naših obrtnika sa svakom Vladom, bez obzira na stranačko opredjeljenje.“

„Ova institucija je apolitična, no ovisi o politici i spremnosti na dijalog, pri čemu smo snažno uvjereni da obrtništvo mora biti strateški prioritet svake Vlade, a potreba za unapređenjem uvjeta poslovanja za obrtnike mora biti naš zajednički cilj, naš cilj, cilj Vlade i cilj cijelog društva. Ova institucija - Hrvatska obrtnička komora -  zastupa interese 114.058 hrvatskih obrtnika u kojima je ukupno zaposleno 213.652 osoba, a što čini 12,9 % ukupno zaposlenih u Republici Hrvatskoj. Riječ je o rastu od 10,5 %, u mjesec dana imamo 1.234 nova obrta. I svaki od njih je važan,“ istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil prije nego što je iznio neke od zahtjeva važnih za unapređenje obrtništva u cjelini te najavio slanje specifičnih zahtjeva za razvoj pojedinih djelatnosti na nadležna tijela nakon formiranja nove Vlade.

Tako je istaknuto da su dosadašnje mjere Vlade, osobito po pitanju ograničavanja cijena energenata, uvelike pomogli obrtnicima, kao što su adresirani aktualni problemi s kojima se susreću hrvatski obrtnici u svakodnevnom radu. U cilju dodatnog produbljivanja dijaloga s nadležnim tijelima, HOK traži da predstavnici obrtnika budu dio svake radne skupine za donošenje svih zakona, propisa i mjera koji utječu na život i poslovanje obrtnika. Najavljeno je da će se nastaviti sa zahtjevima za porezno rasterećenje koje bi obrtnicima omogućilo da posluju u poticajnom poslovnom okruženju, budu konkurentniji i zadrže kvalitetne radnike, zaposle nove, ali i ulažu u njihovo usavršavanje te vlastitu  ponudu i infrastrukturu, kao i nastavak inzistiranja na reformi obrazovanja koji će odgovarati potrebama tržišta rada i temeljiti se na praksi. Istaknuta je i potreba izjednačavanjem prava obrtnika i radnika u radnom odnosu, kao i umirovljenika koji trebaju moći raditi u obrtu i u mirovini. Obrtnici su tako naglasili da će za njih biti ključna prilagodba radnog i poreznog zakonodavstva, kako bi se, uz ostalo, povećao prag za ulazak u sustav PDV-a te omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u frekventnim razdobljima. Stavljen je naglasak i na potreban konsenzus svih dionika – nadležnih tijela, obrtnika i sami građana - o suzbijanju neregistrirane djelatnosti, pri čemu je imperativ modernizacija majstorskog ispita kao jamstva obrtništva, pečata kvalitete i pravog majstorstva, kao i na potrebu za omogućavanjem prava prvokupa po povlaštenim cijenama obrtnicima koji imaju svoje radionice u državnom prostoru.

Predstavnici svih političkih opcija su pokazali svijest o tome koliko je obrtništvo važno te sve snažnije, ali i koji su potencijali za njegov rast i razvoj te su najavili kontinuiran dijalog s predstavnicima obrtnika u cilju kreiranja uvjeta koje će olakšati i unaprijediti njihovo poslovanje.
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.