Europski sustav zemljopisnih oznaka (GI) osigurava zaštitu proizvoda čije je podrijetlo povezano s određenim područjem, poput šampanjca ili pršuta iz Parme. Ovaj sustav namijenjen je proizvođačima koji žele da njihovi proizvodi budu prepoznati i službeno priznati, ali i potrošačima koji žele razumjeti postupak dodjele i održavanja ovih oznaka.
Novi vodič o zemljopisnim oznakama (GI) Europske komisije, kojeg je objavila njezina Glavna uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj, detaljno objašnjava postupak registracije. Osmišljen je tako da bude pristupačan, zanimljiv i jednostavan za korištenje te uključuje niz videozapisa nositelja GI oznaka iz cijele Europe, u kojima opisuju svoja iskustva i koristi koje ostvaruju zahvaljujući priznanju koje GI oznake donose.
Ovim novim alatom Komisija pruža proizvođačima i grupama proizvođača u EU jasne smjernice o tome kako registrirati nazive svojih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u okviru sustava kvalitete EU, čime se podupire uspješnije podnošenje prijava.
Geografske oznake Europske unije potvrđuju prava intelektualnog vlasništva za određene proizvode čije su kvalitete posebno povezane s područjem u kojem se proizvode:
PDO – zaštićena oznaka podrijetla (hrana i vino)
PGI – zaštićena zemljopisna oznaka (hrana i vino)
GI – zemljopisna oznaka (žestoka pića)
Proizvodi koji su u postupku razmatranja ili su već dobili priznanje navedeni su u registrima geografski označenih proizvoda. Registri također sadrže informacije o geografskim i proizvodnim specifikacijama za svaki proizvod.
Vodič sadrži upute o postupku prijave, specifikaciji proizvoda, jedinstvenom dokumentu te izmjenama i dopunama za sve kategorije proizvoda.
Vodiču možete pristupiti OVDJE:
Izvornu objavu Europske komisije pronađite OVDJE.
Foto: European Union 2025.