Sektor ugostiteljstva i turizma s ostalim povezanim djelatnostima, gospodarski je sektor najsnažnije pogođen epidemijom korona virusa. Većina subjekata u ovoj djelatnosti, Odlukom Stožera CZ ne radi već više od dva mjeseca
Zbog svega navedenog predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a smatra da je sada krajnji trenutak da se jasno definiraju kratkoročne, ali i dugoročne mjere u cilju očuvanja ugostiteljske djelatnosti i njenog dugoročnog oporavka.
Smolić se zalaže da kratkoročne mjere za ugostiteljski sektor moraju obuhvaćati slijedeće:
- Tražimo da se od 1. veljače 2021. izjednači rad caffe barova i restorana tj. da na jednak način mogu pružati uslugu ''za van'', uz zadržavanje prava na korištenje mjere refundacije fiksnih troškova i očuvanja radnih mjesta;
- Refundiranje fiksnih troškova na način da vlasnici ugostiteljskih objekata dostavljaju račune za fiksne troškove nadležnom tijelu radi izvršenja plaćanja;
- Nastavak provedbe mjera za očuvanje radnih mjesta do kraja 2021. godine s jasno utvrđenom dinamikom isplata kako bi se izbjeglo kašnjenje isplate ove potpore;
- Hitno revidiranje rokova u kojim se zaprimaju i obrađuju zahtjevi za HAMAG-BICRO COVID-19 kreditnu liniju na način da od zaprimanja zahtjeva do završetka obrade pojedinog zahtjeva ne smije proći više od 45 dana.
„Gotovo godinu dana ugostiteljski sektor, u većem ili manjem opsegu, posluje u okviru obveznih epidemioloških mjera i to je definitivno iscrpilo ugostitelje. Stoga će biti nužno utvrditi mjere, i to dugoročne, koje bi potpomogle oporavak naše ugostiteljske branše“, smatra Joso Smolić.
Uz nastavak osiguranja brzih i jeftinih kreditnih linija za ugostiteljsko-turistički sektor, paralelno je potrebno sniziti stopu PDV-a na 13% na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva te ukinuti porez na potrošnju koji se primjenjuje isključivo u ugostiteljskoj djelatnosti“, naglašava Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.