Novosti

  • Novosti
  • VAŽNO Uvođenje obveze plaćanje PDV a stranog prijevoznika putnika na teritoriju ...

VAŽNO - Uvođenje obveze plaćanje PDV-a stranog prijevoznika putnika na teritoriju BiH


Od srijede 27. srpnja 2022. godine u Bosni i Hercegovini na snagu stupa Pravilnik o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Prema Pravilniku, definira se obračun i plaćanje PDV-a stranog prijevoznika putnika na teritoriju BiH, za sve prijevoznike koji posjeduju licencu za međunarodni prijevoz putnika te nemaju sjedište, odnosno prebivalište u BiH.

Strani prijevoznik koji nema poreznog opunomoćenika sa sjedištem u BiH, pri ulasku i izlasku s teritorija BiH, nadležnom carinskom organu podnosi popunjenu Prijavu za obračun PDV-a stranom prijevozniku koji nema poreznog punomoćnika na teritoriju BiH (obrazac SPP-PDV), a navedeni obrazac možete preuzeti na dnu ove stranice. 

Prilikom ulaska u BiH, strani prijevoznik nadležnom carinskom organu podnosi popunjenu Prijavu za obračun PDV-a. Carinski službenici prema podacima iz Prijave izdaju Potvrdu o obračunatom PDV-u stranom prijevozniku koji nema poreznog opunomoćenika na teritoriju BiH.

Prilikom napuštanja BiH, carinski organ stranom prijevozniku utvrđuje konačan obračun PDV-a na osnovicu te mu izdaje Potvrdu o iznosu ukupno obračunatog i iznosu plaćenog PDV-a. Dokaz o uplati PDV-a, strani prijevoznik putnika dužan je predočiti nadležnom carinskom organu najkasnije u momentu napuštanja teritorije BiH.

PDV se plaća na dio puta kroz BiH, a računa se na sljedeći način: osnovica od 0,10 KM * broj putnika * prijeđeni kilometri u BiH * 17%.Preuzimanja

Naziv datoteke
SPP-PDV UC.png 202.83 KBHOK Obrtnik Plus
humanitarna akcija

Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.