Novosti

  • Novosti
  • Postanite pružatelj pogodnosti nositeljima Europske iskaznice za osobe s invalid...

Postanite pružatelj pogodnosti nositeljima Europske iskaznice za osobe s invaliditetom


Organizacije ili tvrtke registrirati se mogu putem obrasca na stranici https://mosi.akd.hr/hr/pruzatelji-pogodnosti

Nacionalna i Europska iskaznica te Europskih parkirališnih karata za osobe s invaliditetom, koje su izdane u sklopu EU projekta MOSI - Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner. Temeljem novog Zakona o povlasticama u prometu i kompleksnog IT sustava olakšava se pristup brojnim pogodnostima i pravima na povlastice osobama s invaliditetom, a postupak izdavanja isprava odvija se u potpunosti digitalnim putem, bez potrebe obilaženja šaltera i institucija. Pravo na izdavanje isprava ostvaruje se prema kriterijima iz Zakona. Svi nositelji Nacionalne iskaznice dobivaju i Europsku, kojom se omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta.

Organizacije/tvrtke koje žele pružiti bolje uvjete osobama s invaliditetom, registrirati se mogu putem obrasca na stranici https://mosi.akd.hr/hr/pruzatelji-pogodnosti, pri čemu se obvezuju na pružanje pogodnosti po izboru svim nositeljima Europske iskaznice za osobe s invaliditetom s cjelokupnog područja EU-a. Prema europskim podacima govorimo o 80 milijuna osoba s invaliditetom. U sklopu registracije je potrebno, između ostalog, specificirati pogodnosti koje organizacija/tvrtka pruža te naznačiti je li objekt pristupačan osobama s invaliditetom. Svoje pogodnosti već pružaju nacionalni parkovi i parkovi prirode diljem Hrvatske, muzeji i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, koji osobama s invaliditetom osiguravaju pravo na popust na ulaznice pa čak i besplatan ulaz.

Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta.

Svi zainteresirani koji se žele detaljnije informirati o projektu i javnim ispravama mogu to učiniti putem mrežne stranice mosi.akd.hr. Projekt MOSI financiran je u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a investicija je vrijedna više od dva milijuna eura.

 

 
Informacije

Hrvatska obrtnička komora
Ilica 49/II., p.p.166 10 000 Zagreb
+385 (01) 4806 666
+385 (01) 4846 610
hok@hok.hr
OIB: 96583527575

HOK – Vaš izvor informacija

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter.

Copyright © 2019 HOK - sva prava pridržana.